Minister Kamp: geen excuus meer om werk te weigeren

Werklozen moeten alles doen om werk te vinden. Zij moeten niet alleen de Nederlandse taal beheersen, maar ook bereid zijn te reizen en zelfs te verhuizen voor een nieuwe baan. Zo niet, dan verliezen zij het recht op een WW- of bijstandsuitkering.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken.Beeld anp

Dit zegt minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een interview met de Volkskrant. Hij bereidt een wet voor waarin de nieuwe plichten voor uitkeringsgerechtigde werkzoekenden staan. De reis- en verhuisplicht staat wel in de Werkloosheidswet (ww), maar wordt nauwelijks toegepast. De Bijstandswet kent deze verplichting nog niet.

Volop werk
Volgens Kamp is er volop werk voor uitkeringsgerechtigden. 'We hebben een half miljoen mensen onder de 65 met een uitkering die wel kunnen werken. We hebben 300 duizend mensen uit andere Europese landen die hier banen vervullen. En we hebben nog eens 100 duizend vacatures. Het werk is er dus.'

Werkzoekenden moeten zich volop inspannen werk te vinden. 'Wie moeite heeft werk te vinden omdat hij de Nederlandse taal niet goed beheerst, moet zorgen dat hij de taal wél goed beheerst', zegt Kamp. Over de mogelijkheid van een baan in een ander deel van het land, zegt hij: 'Je moet je inspannen om werk te krijgen. Is dat vlakbij, mooi. Is dat op enige afstand en je moet reizen, ook goed. Maar is het nodig dat je verhuist, dan moet je dat ook doen of je verliest je uitkering.'

Bij de pensioenhervorming werkt Kamp samen met oppositiepartij PvdA. De pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 66 jaar in 2020, 67 in 2025 en vervolgens gekoppeld aan de levensverwachting. Gedoogpartner PVV wil alleen meewerken aan verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar.

De samenwerking met de PvdA is wat Kamp betreft een uitzondering. Hij geeft de voorkeur aan de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV.

Lees het interview met minster Kamp vandaag in de Volkskrant.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden