Minister Kamp betwist oordeel rechter in klimaatzaak

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat om inhoudelijke en juridische redenen in hoger beroep tegen het klimaatvonnis van de rechter. De rechtbank oordeelde in juni dat Nederland meer moet doen om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent terug te dringen.

Minister Henk Kamp in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Henk Kamp in de Tweede Kamer.Beeld anp

Volgens Kamp bestaat er geen eenduidige wetenschappelijke grens van 25 procent CO2-reductie. Ook kunnen rapporten van het internationaal klimaatpanel IPCC niet worden vertaald naar individuele staten, stelt de minister. Hij meent dat de rechter daarom niet kan verlangen van de regering dat Nederland geheel op eigen houtje CO2 terugdringt.

Hij wees de Kamer er vandaag op dat de rechter voorbijgaat aan internationale Kyoto-afspraken en het Europese emissiehandelsysteem ETS. Landen kunnen mede voldoen aan internationale klimaatafspraken door te handelen in emmissierechten. Individuele inspanningen hebben daardoor een beperkt effect, zei Kamp. 'Als wij in Nederland maatregelen nemen, ontstaat elders in Europa ruimte.' Hij noemde dat het 'waterbedeffect'.

Het kabinet wil duidelijkheid van een hogere rechter over de inhoudelijke betekenis van het vonnis. Ook moet het hoger beroep uitsluitsel geven over de precedentwerking van deze zaak: mag de rechter beleid van de politiek bijsturen?

Oppositie wil meteen extra beleid

In afwachting van het hoger beroep voert het kabinet het vonnis wel uit. Maar de invulling die Kamp aan die uitvoering geeft, laat volgens veel oppositiepartijen te wensen over. Het kabinet heeft verschillende instanties gevraagd onderzoek te doen naar de effectiefste en goedkoopste klimaatmaatregelen. Pas als dit najaar de resultaten bekend zijn, is het mogelijk om eventueel aanvullend beleid te maken.

Een groot deel van de oppositie vindt dat Kamp het vonnis zo voor zich uitschuift. Waarom niet nu al extra maatregelen opnemen in de begroting voor 2015, vroeg GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 oordeelde dat het kabinet alleen werk maakt van het vonnis zolang de procedure van het hoger beroep loopt. Ook Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren pleitte voor meer maatregelen. Er zijn bibliotheken volgeschreven, nieuw onderzoek is niet nodig, stelde ze. Ze diende een motie van treurnis in.

Kamp was niet te overtuigen. 'Het is absoluut niet zo dat wij de zaak proberen te traineren. We moeten eerst alle relevante informatie hebben.' Hij kreeg bijval van coalitiepartijen VVD en PvdA. De VVD vindt het oordeel van de rechter 'raar' en is uitgesproken voorstander van het beroep. De Partij van de Arbeid stelt juist blij te zijn met het oordeel van de rechter, maar aanvaardt het hoger beroep als instrument om juridische duidelijkheid te krijgen.

PvdA akkoord met kabinetslijn

PvdA-Kamerlid Jan Vos begon zijn inbreng met complimenten voor klimaatactiegroep Urgenda, die de zaak aanspande en won. Hij prees de 'betrokken burgers' die hun bijdrage leveren aan 'de grootste uitdaging van deze tijd'. Vervolgens moest hij aan de oppositie uitleggen waarom hij niet op meer maatregelen aandringt bij het kabinet. Vos hield vast aan de kabinetslijn: eerst onderzoek, daarna eventueel extra maatregelen. Wel maande hij het kabinet per motie om vaart te maken.

Minister Kamp temperde de verwachtingen. Op zijn vroegst kan het kabinet in de loop van 2016 nieuw beleid overwegen, maar het zou goed kunnen dat ook volgend jaar aanvullend onderzoek nodig is, waarschuwde hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden