nieuwszorg-cao

Minister is geruzie over cao verpleegkundigen zat en ontbiedt zorgpartijen

Minister Bruins (Medische Zorg) gaat proberen de gesprekken over de cao voor ziekenhuispersoneel proberen vlot te trekken. Onderhandelaars van bonden en ziekenhuizen zijn voor dinsdag en woensdag ontboden.

Michiel van der Geest
Minister van Medische Zorg Bruno Bruins krijgt in het UMC Utrecht een griepprik als start van een campagne om zorgpersoneel te overtuigen een griepprik te halen. Beeld Hollandse Hoogte / Stijn Rademaker
Minister van Medische Zorg Bruno Bruins krijgt in het UMC Utrecht een griepprik als start van een campagne om zorgpersoneel te overtuigen een griepprik te halen.Beeld Hollandse Hoogte / Stijn Rademaker

De onderhandelaars zullen niet samen aan tafel zitten, maar afzonderlijk op een andere dag. Bruins gaat inventariseren waar de pijnpunten zitten, en op welke wijze het ministerie kan helpen.

Die partijen ruziën al sinds de zomer over een nieuwe cao, zonder resultaat. Woensdag vindt de grootste zorg-staking uit de geschiedenis plaats. Volgens de bonden draaien op die dag 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra zondagsdiensten, hetgeen betekent dat de instellingen bijna alleen voor spoedeisende hulp open zijn. Operaties en andere afspraken gaan die dag niet door.

Knettergek

De verhoudingen tussen de partijen zijn inmiddels een zooitje. Achter de schermen spreken de partijen over elkaar als ‘knettergek’, en ‘van het pad af’. Het begrip voor elkaars standpunten is volledig afwezig. Een eerdere bijeenkomst omschreef een van de betrokkenen als een ‘Mexican stand-off’, een situatie waarbij strijdende partijen met getrokken geweren tegenover elkaar staan.

De ziekenhuizen, verenigd in de NvZ, en de bonden steggelen over loon en andere arbeidsvoorwaarden. De bonden eisen 5 procent loonsverhoging in 2020 en 2021, en ook voor 2019 willen zij een structurele loonsverhoging. De ziekenhuizen willen niet verder gaan dan 4 procent per jaar, en in 2019 eenmalig 1.000 euro. Maar, zeggen de bonden, daarbij willen de ziekenhuizen de tegemoetkoming in zorgverzekeringskosten schrappen, en willen zij snijden in de doorbetaling bij ziekte.

De ziekenhuizen op hun beurt zeggen dat de eisen van de bonden buitensporig zijn, en op geen enkele wijze op te brengen door de zorginstellingen, omdat zij al krap bij kas zitten. Een financiële situatie die de komende jaren alleen maar benarder wordt, omdat zij volgens afspraken met de zorgverzekeraars en het Rijk vanaf 2022 niet meer mogen groeien in omzet.

Geen extra geld

Een heel klein beetje extra zou misschien nog kunnen, zei NvZ-voorzitter Ad Melkert maandag in de Volkskrant, ‘maar niemand wil dat er nog weer ziekenhuizen in de rode cijfers komen. Die consequenties zijn niet aanvaardbaar.’

Officieel is de minister geen partij in de onderhandelingen, het is een conflict tussen de werkgever en de vakbonden. ‘Maar hij wil doen wat hij kan nu de koppen tegenover elkaar staan’, zegt een woordvoerder.

Al moeten de partijen niet denken dat ze bij de minister meer geld kunnen lospeuteren, zegt de woordvoerder. ‘Er komt echt geen geld bij. Het is in andere zorgsectoren ook gelukt tot afspraken te komen, dat zou hier ook moeten lukken.’

Hij wijst erop dat de ziekenhuizen akkoord zijn gegaan met de afspraken die hen in 2022 op de nullijn zetten. In die afspraken is trouwens ook sprake van een compensatie van stijgende lonen ter waarde van 1,7 miljard euro, dus ziekenhuizen hoeven de loonsverhoging voor het grootste deel niet uit eigen zak te betalen.

Meer over de zorg-cao

Ziekenhuizenbaas Ad Melkert: ‘Verpleegkundigen verdienen een volwaardige plaats aan de bestuurstafel

In de zorg staken is staken met de pieper in de zak.

Het piept en kraakt in de zorg, nu ziekenhuizen niet meer mogen groeien.

Van de helft van alle handelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Van 5 à 10 procent van de geleverde zorg is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat deze niets toevoegt.

Sjoerd Repping, jarenlang hoofd van het centrum voor voortplantingsgeneeskunde aan het AMC, ziet het als zijn missie om een einde te maken aan de ‘onzinzorg’ in de ziekenhuizen.

Bij veel zorg ontbreekt het bewijs naar het nut ervan. Maar dat maakt het nog geen ‘onzinzorg’, betoogt Marcel Daniëls.

Ziekenhuizen moeten ‘varkenscyclus’ doorbreken om nijpend personeelstekort op te lossen.

Wel of geen chemo? Meneer Van der Vlis krijgt de tijd om zijn keuze te maken. Want in het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg mogen longkankerpatiënten meebeslissen over hun behandeling. En ze kiezen opvallend vaak iets anders dan wat de artsen als het meest passend beschouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden