'Minister is en blijft verantwoordelijk voor handelen OM'

De minister van Justitie is en blijft volledig politiek verantwoordelijk voor het handelen van het Openbaar Ministerie. De minister is bevoegd om algemene en bijzondere aanwijzingen te geven aan officieren van justitie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dit staat in het concept-wetsvoorstel over de reorganisatie van het Openbaar Ministerie. Het is woensdag door minister Sorgdrager van Justitie voor advies gestuurd naar onder andere de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de Nederlandse Orde van Advocaten en het College van procureurs-generaal.

Sorgdrager hakt hiermee een knoop door in de discussie over de vraag hoever de ministeriële verantwoordelijkheid voor het Openbaar Ministerie reikt. Dat de minister op grond van de Wet op de Rechterlijke Organisatie bevoegd is algemene aanwijzingen te geven over het te voeren opsporings- en vervolgingsbeleid stond in de discussie buiten kijf. Maar dat zij zich ook inhoudelijk mag bemoeien met specifieke strafzaken door het geven van bijzondere aanwijzingen, werd van vele kanten ontkend. De minister had hierover een aanvaring met voorzitter Docters van Leeuwen van het College van procureurs-generaal.

In het concept staat dat de minister bij het geven van bijzondere aanwijzingen grote terughoudendheid zal betrachten. Voor het geven van aanwijzingen in een concreet geval met betrekking tot de opsporing of vervolging van een strafbaar feit gelden enkele procedurebepalingen om de zorgvuldigheid van de besluitvorming te waarborgen.

In die gevallen stelt de minister het College van procureurs-generaal in de gelegenheid zijn zienswijze over de voorgenomen aanwijzing kenbaar te maken. Als de minister uiteindelijk een aanwijzing geeft, wordt die op schrift gesteld en komt deze samen met de zienswijze van het college in het procesdossier, zodat de rechter en de verdediging daarvan kennis kunnen nemen.

Het wetsvoorstel moet ertoe leiden dat het Openbaar Ministerie wordt omgevormd tot één organisatie met een landelijke leiding: het College van procureurs-generaal. Het college geeft leiding aan het Openbaar Ministerie bij de rechtbanken en de gerechtshoven.

Er komt een landelijk parket dat het gezag krijgt over het landelijk rechercheteam (LRT). Dit parket behandelt de strafzaken die voortvloeien uit de onderzoeken van het LRT. Het gaat ook het beleid ondersteunen ten aanzien van de criminaliteitsbestrijding, in het bijzonder de georganiseerde misdaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden