NieuwsDatalek donorregister

Minister in verlegenheid: Donorregister is harde schijven met registraties kwijt

De donorregistratie van een grote hoeveelheid Nederlanders ligt mogelijk op straat. Twee externe harde schijven met registraties en wijzigingen zijn uit een kluis verdwenen, schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Dylan van Bekkum
Een medewerker van het transplantatieteam in Nijmegen draagt een koelbox met een menselijk donororgaan naar de auto voor transport. Beeld Frank Muller / Hollandse Hoogte
Een medewerker van het transplantatieteam in Nijmegen draagt een koelbox met een menselijk donororgaan naar de auto voor transport.Beeld Frank Muller / Hollandse Hoogte

Op de schijven staan kopieën van alle formulieren die tussen 1998 en 2010 zijn ingevuld. Op die formulieren is te zien wie zich heeft aangemeld als orgaandonor of de voorkeur heeft gewijzigd. Dat de harde schijven zijn verdwenen werd ontdekt bij het vernietigen van het papieren archief van het Donorregister. De beheerder van het register maakte er vervolgens melding van bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het is niet bekend wie de schijven heeft en wat diegene daar eventueel mee kan of van plan is. Minister De Jonge zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben dat ze in verkeerde handen zijn gevallen. Hij kondigde dinsdag een onafhankelijk onderzoek aan naar de verdwijning. Hij vindt het ‘zeer vervelend wat er is gebeurd’. Zeker nu per 1 juli de nieuwe donorwet ingaat, vreest De Jonge dat het datalek het vertrouwen van burgers in de registratie kan schaden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden