Minister in clinch met toezichthouder wooncorporaties

Minister Dekker (VROM) ligt in de clinch met het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Zij zijn het niet eens over de manier waarop het fonds, als extern toezichthouder voor de ruim vijfhonderd wooncorporaties die Nederland telt, de financiële positie van de corporaties berekent....

ANP

Minister Dekker (VROM) ligt in de clinch met het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Zij zijn het niet eens over de manier waarop het fonds, als extern toezichthouder voor de ruim vijfhonderd wooncorporaties die Nederland telt, de financiële positie van de corporaties berekent.

Een woordvoerder van VROM, die dit maandag bevestigde, ontkende dat de bewindsvrouw om die reden het jaarlijkse rapport van het CFV 'achterhoudt'. 'Het rapport wordt zo spoedig mogelijk, nog deze week, naar de Tweede Kamer gestuurd.' Dekker wacht nog op antwoord van het fonds, of anders meldt ze naar zijn zeggen de Kamer waarover ze het met het fonds niet eens is.

De Kamercommissie volkshuisvesting heeft vorige week Dekker gevraagd het rapport stante pede te publiceren en herhaalt nu dit verzoek, op voorstel van PvdA en CDA. 'Een sterke minister wil graag tegenspraak. Als je gelooft in eigen argumenten, dan ben je niet bang voor een onafhankelijk toezichthouder', aldus PvdA-Kamerlid Depla.

Op de achtergrond spelen de plannen van Dekker voor een nieuw huurbeleid, dat onder meer voorziet in hogere huren om de woonmarkt open te breken en het tekort aan huizen op te lossen. Volgens critici zijn hogere huren voor het aanzwengelen van de woningbouw onnodig gezien de riante vermogenspositie van de corporaties.

Vorige week zette de CDA-fractie in de Kamer Dekker de voet dwars waardoor zij nu haar plannen moet, en gaat, aanpassen. In het rapport zou uitgerekend staan wat de huurplannen betekenen voor de vermogenspositie van de corporaties.

Volgens directeur Van der Moolen van het CFV heeft hij van de minister het verzoek gekregen om het rapport over de prestaties van de corporaties niet naar buiten te brengen. Normaal gesproken is dat in december klaar en is het een praktische afspraak dat het fonds dat dan uitbrengt. Dat dat nu nog niet is gebeurd, vindt Van der Moolen 'niet handig'. 'Je hebt een afspraak en dan moet je die gewoon uitvoeren. Dat scheelt een hoop discussie.'

Volgens de VROM-woordvoerder is de openbaarmaking een zaak van de minister, die verantwoordelijk is voor het fonds als zogenoemde ZBO, een semi-overheidsinstelling. Het CFV-rapport kwam vorig jaar trouwens in januari uit, aldus de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden