NieuwsBoerenprotest

Minister houdt vast aan voermaatregel, ondanks protest boze boeren bij Binnenhof

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Zij protesteerden luid toeterend tegen een maatregel die landbouwminister Carola Schouten wil treffen om de stikstofuitstoot door de veehouderij terug te dringen.

Redactie
De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert in Den Haag tegen een voermaatregelen van minister Carola Schouten (Landbouw) waar in de Kamer over wordt gedebatteerd. Beeld ANP
De boerenprotestgroep Farmer Defence Force demonstreert in Den Haag tegen een voermaatregelen van minister Carola Schouten (Landbouw) waar in de Kamer over wordt gedebatteerd.Beeld ANP

De politie zegt de toegang tot het Binnenhof te hebben afgezet. Zij gaat in gesprek met de boeren over het verdere verloop van de actie.

Over de maatregel, die boeren verplicht ander voer met een lager eiwitgehalte te gaan gebruiken, wordt laat op de avond nog gedebatteerd en gestemd. De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had landbouwers opgeroepen met hun trekkers naar Den Haag te gaan om de druk op de parlementariërs op te voeren.

De minister hoopt met de maatregel de bouw rond kwetsbare natuurgebieden snel weer mogelijk te maken. Door de stikstofuitspraak van de Raad van State vorig jaar is die stil komen te liggen.

Ondanks de toeterende tractoren bij het parlementsgebouw, hield landbouwminister Carola Schouten voet bij stuk over de maatregel. Ook verzet van partijen in de Tweede Kamer kon haar niet overtuigen.

De voermaatregel, waardoor vee minder ruwe eiwitten binnenkrijgt, levert op korte termijn stikstofbesparing op. ‘Die maatregel is mij niet heilig’, zuchtte Schouten in de Kamer. Maar de regeling is wel noodzakelijk om stikstofruimte te creëren. Voorstellen om de maatregel te heroverwegen of helemaal van tafel te halen, konden dan ook op weinig enthousiasme rekenen van de minister.

Zij had nog gehoopt op een compromis met de sector, maar het voorstel dat de boeren uiteindelijk deden was te vrijblijvend, aldus Schouten. Ze benadrukte dat ze wel degelijk met de boeren heeft gesproken, ook de afgelopen tijd. Daarvoor sprak ze via het Landbouw Collectief met de agrarische sector, maar die verzameling van clubs, waaronder de actiegroep Farmers Defence Force, liep weg van die gesprekken.

Het CDA en de VVD vroegen Schouten om de het voervoorstel van de melkveehouderij en haar eigen plannen allebei door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Ook een combinatie moet worden doorgerekend, om vervolgens te kijken op welke manier toch voldoende stikstofwinst kan worden gehaald. Schouten zag zo’n plan niet zitten, omdat het lang zou duren en boeren misschien de valse hoop zouden krijgen dat haar plannen niet sowieso per 1 september ingaan.

Toch stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het voorstel van de twee coalitiepartijen. Het CDA wil dan ook snel een reactie van de bewindsvrouw.

LTO: maatregel ‘afgang’

Landbouworganisatie LTO Nederland noemt de voermaatregel van het kabinet ‘een afgang’ voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De organisatie is boos dat de maatregel nog niet is geschrapt. Aan het eind van het debat zag de organisatie nog een klein lichtpuntje in de aangenomen motie van Kamerleden Geurts (CDA) en Harbers (VVD) die minister Schouten aanzet om het alternatieve voorstel vanuit de sector door te laten rekenen.

De frustraties en emoties bij melkveehouders zitten volgens LTO hoog. ‘Door gebrek aan politieke lef en juridische tunnelvisie hangt er nog altijd een voermaatregel boven de markt die de sector in rep en roer brengt.’

In het Kamerdebat was de minister volgens LTO ‘zeer terughoudend’ en gaf ze zelfs aan dat boeren er rekening mee moeten houden dat de voerregeling er toch komt. ‘Afgelopen weken zijn er vanuit de sector verschillende alternatieve voorstellen aan het ministerie gedaan. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd die uiteindelijk niets hebben opgeleverd’, schrijft de organisatie in een reactie.

Boerenprotest

Een deel van demonstrerende boeren die een groot deel van donderdagavond met tractoren bij het Binnenhof in Den Haag aanwezig waren, zijn aan het begin van de nacht vertrokken. Onduidelijk is nog of ze naar huis zijn gegaan of naar een andere plek in de stad. De acties verliepen in een gemoedelijke sfeer en zonder incidenten.

In de loop van de nacht ontkende de Haagse politie via Twitter dat er een noodbevel van kracht is in de stad. ‘Op sociale media circuleren berichten dat er op dit moment in Den Haag sprake is van een noodbevel. Dat is onjuist. Wij staan in contact met de organisatie van het boerenprotest’, aldus de politie.

De Haagse politie houdt er rekening mee dat de boeren vrijdag weer actie gaan voeren in Den Haag. De protestgroep Agractie heeft boeren al opgeroepen vrijdag met tractoren naar het Malieveld in Den Haag te komen, als landbouwminister Carola Schouten voet bij stuk zal houden.

Groningen en Limburg

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn boeren met hun tractoren uitgerukt. Zo zouden er trekkers zijn gezien bij het station in Groningen en in de buurt van vliegveld Eelde. De politie kan daar nog niet veel over zeggen. Volgens Omroep Brabant zijn ook tientallen trekkers onderweg naar Breda.

In Limburg reden vele tientallen boeren sinds donderdagavond met rijen tractoren over provinciale wegen. Ze werden daarbij begeleid door patrouillewagens met zwaailicht van de politie.

In Maastricht verzamelde zich donderdagavond een groep boeren met tractoren voor het gouvernement. In Midden-Limburg trokken boeren met rijen tractoren over provinciale wegen waardoor lange files ontstonden.

Op de N280 reed donderdagavond een rij tractoren vanaf Kelpen via Baexem naar de Maas bij Roermond. Dat veroorzaakte een kilometerslange file. De politie voorkwam door het afzetten van een deel van de N280 in Roermond dat de rij tractoren de A73 kon bereiken.

Na een pauze aan de oevers van de Maas besloten de tientallen deelnemers aan de protesttocht in de vroege vrijdagochtend om te keren en via de N280 en de Napoleonsbaan naar Kessel te rijden, om van daaruit koers te zetten richting Nederweert, bij de A2.

In Nederweert verhinderde de politie eerder donderdagavond dat de boeren de A2 opreden. Deze groep sloot zich vervolgens aan bij de boeren die naar Roermond reden.

De actie was georganiseerd door de Farmers Defence Force. Bestuursleden van de FDF overlegden met de politie over de routes die gekozen werden. Een bestuurslid verwees op de vraag waarom ze actie voeren naar de stemming in Den Haag over het voeren van dieren. De actie verliep in een gemoedelijke sfeer.

De politiewoordvoerster in Limburg was donderdagavond niet bereikbaar voor nadere informatie.

Boeren boos over koeiendieet

Boerenorganisaties zijn zeer ontstemd dat landbouwminister Schouten volhardt in haar plan het dieet van melkkoeien vanuit Den Haag te gaan bepalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden