Minister Hoon opnieuw voor Hutton-commissie

De Hutton-onderzoekscommissie in Groot-Brittannië wil volgende week maandag minister van Defensie Geoff Hoon opnieuw horen. Dat bleek maandag tijdens de verhoren van de commissie die de dood onderzoekt van de microbioloog en deskundige op het vlak van massavernietigingswapens Kelly en het lekken van zijn naam aan de pers....

De microbioloog en wapengeleerde zou de bron zijn geweest van de omstreden BBC-documentaire waarin werd gesteld dat Downing Street de dreiging van het Iraakse regime had aangedikt om een oorlog tegen Saddam Hussein te rechtvaardigen. Enkele dagen nadat zijn naam door de Britse overheid aan de media was gelekt werd Kelly dood gevonden in de bossen bij zijn huis.

Ook Alastair Campbell, de adviseur van premier Blair, en de BBC-verslaggever Andrew Gilligan, de man die de regering ervan beschuldigde het Irak-dossier te hebben aangedikt, moeten weer voor de commissie verschijnen. Dat geldt ook voor enkele ambtenaren van het ministerie van Defensie. Die moeten meer duidelijkheid verschaffen over kwesties die tot dusver onduidelijk zijn gebleven.

John Scarlett, het hoofd van de Gezamenlijke Inlichtingencommissie van Groot-Brittannië, is ook uitgenodigd voor een tweede gesprek met de commissie-Hutton. Scarlett was verantwoordelijk voor het controversiële dossier van de regering van september 2002 over de wapens van Irak. Het onderzoek wees eerder al uit dat Campbell en andere naaste medewerkers van Blair Scarlett overlaadden met suggesties voor hardere taal in het dossier.

Premier Blair, die tijdens de eerste ronde ook door Hutton aan de tand werd gevoeld over zijn rol bij het lekken van de naam van Kelly, hoeft niet opnieuw te verschijnen. Vlak na de dood van Kelly ontkende hij nog betrokken te zijn geweest bij het lekken van diens naam, maar tijdens het eerste verhoor nam hij wel alle verantwoordelijkheid hiervoor op zich. Hij zei zeker vier keer een vergadering te hebben voorgezeten, waarin de strategie voor de onthulling van Kellys naam ter sprake kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.