Minister Herfkens denkt dat VN vluchtelingenopvang aankunnen

Opvang van de gevluchte Kosovaren in Albanië en Macedonië is nauwelijks een probleem. De Verenigde Naties hebben bewezen snel grote aantallen vluchtelingen te kunnen opvangen, en dus moet dat met Kosovo ook lukken....

Van onze verslaggever

'Alleen het geld is er nog niet', nuanceerde zij haar uitspraak. 'Nederland was er als eerste bij om geld te geven, nu moeten landen als Japan en de Verenigde Staten over de brug komen.'

VVD-Kamerlid H. Kamp was verheugd over de uitspraak van Herfkens. De VVD wil dat alle ontheemden uit Kosovo in de regio worden opvangen, ook de vluchtelingen die inmiddels zijn doorgereisd. Die moeten volgens Kamp worden teruggestuurd, naar de vluchtelingenkampen van de VN als daar genoeg ruimte is voor opvang. Die ruimte zal er zijn, mits de financiering rond komt, verwacht Herfkens.

D66-Kamerlid B. Dittrich werd verrast door de uitspraak van Herfkens over de snelle komst van goede opvangmogelijkheden. Hij noemde dat na afloop van het debat 'politiek onverstandig', omdat Europa bezig is opvang te regelen buiten de Balkan. 'Als er ruimschoots plek en voedsel is, waarom moet er dan een Europese aanpak komen', vroeg hij zich af.

F. Halsema van GroenLinks wees erop dat de opvang van veel vluchtelingen tot destabilisatie in de ontvangende landen kan leiden. Zij doelde vooral op Macedonië, waar veel volkeren samenleven.

Verreweg de meeste Kosovaren gaan naar Albanië, waar ze op de gastvrijheid van de bevolking kunnen rekenen. Maar lang kan het straatarme Albanië die opvang niet volhouden, erkende Herfkens.

PvdA, CDA, D66 en GroenLinks steunen het streven van staatssecretaris Cohen om Europese afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen die doorreizen naar andere oorden in Europa. Volgens Cohen voelt geen enkel land ervoor vluchtelingen terug te sturen naar de overigens nog volledig in te richten vluchtelingenkampen op de Balkan. Hij baseert dat op een vergadering van Europese topambtenaren woensdag in Brussel.

De Tweede Kamer vindt dat Europa afspraken moet maken over de verdeling van het aantal vluchtelingen. Een meerderheid stelt dat Nederland een eigen koers moet varen als Europa verdeeld blijkt. Cohen zei dat het geen twijfel heeft dat Nederland dan een eigen verantwoordelijkheid heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden