Minister Hennis: geen fraude bij ICT-aanbesteding Defensie

Bij het onderzoek naar mogelijke fraude en malversaties bij de aanbesteding van ICT-projecten bij Defensie zijn geen 'inbreuken op de integriteit' vastgesteld. Dat schrijft minister Jeanine Hennis (Defensie) maandag aan de Tweede Kamer.

Redactie
Minister Hennis. Beeld anp
Minister Hennis.Beeld anp

Hennis maakte in 2014 bekend dat er grote problemen waren met de ICT van Defensie. Ze maakte tientallen miljoenen euro's vrij om die op te lossen en liet onderzoek doen naar mogelijke fraude bij het aanbesteden van ICT-projecten of de inhuur van derden. Die onderzoekscommissie heeft geen 'inbreuken op de integriteit' zoals omkoping, fraude, corruptie of belangenverstrengeling kunnen vaststellen, meldt Hennis maandag. De onderzoekers wijzen wel op risico's in bijvoorbeeld de contacten met het bedrijfsleven.

Hennis geeft aan dat onder meer tijdens de opleidingen extra aandacht zal gaan naar de regels voor zakelijke contacten, om 'integriteit en onpartijdigheid' zeker te stellen. Ook blijft Defensie werken aan de 'morele conditie'. Zo komen er trainers die het onderwerp integriteit regelmatig onder de aandacht brengen, aldus de minister.

Twijfel aan de minister

In juli 2014 waren de problemen met ICT dusdanig groot dat er werd getwijfeld aan Defensieminister Hennis. De oppositiepartijen vroegen zich in het debat over de kwestie af of de minister nog wel controle had over haar departement.

Hennis meldde destijds dat de problemen met de ICT zo groot waren dat de continuïteit van de bedrijfsvoering risico's liep en dat er direct ingegrepen moest worden. Naast verouderde apparatuur was er ook sprake van grote problemen tussen ICT-managers. Vier topambtenaren moesten het veld ruimen. Volgens de VVD-bewindsvrouw was de 'cultuur verstoord' op haar departement, waren 'deelbelangen leidend' en vormden zich 'kampen'.

In mei 2015 werden er opnieuw Kamervragen gesteld over de ICT bij Defensie. Aanleiding was het bericht in nrc.next dat het duurste ict-overheidsproject ooit is mislukt. Dat systeem had alle informatiesystemen van krijgsmachtonderdelen met elkaar moeten verbinden, maar slechts een deel van het project werd uitgevoerd. Met het project was officieel 433 miljoen euro gemoeid, hoewel de Algemene Rekenkamer het op 900 miljoen houdt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden