Minister Hennis biedt excuses aan om wegsturen moslimmannen Srebrenica

Nederland betaalt schadevergoeding aan de nabestaanden in twee Srebrenica-zaken. Het betreft de families Mustafic en Nuhanovic, die sinds 2006 hebben geprocedeerd om de staat aansprakelijk te stellen voor de dood van hun familieleden. Zij kregen in 2013 gelijk van de Hoge Raad. Vorig jaar juni heeft minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaart, de nabestaanden persoonlijk excuses aangeboden.

Nabestaanden van de elektricien Rizo Mustafic nadat de Hoge Raad ze in het gelijk stelde in 2013.Beeld epa

Dat staat in een verklaring die het ministerie van Defensie donderdag heeft gepubliceerd. In het kader van de VN-vredesmacht Unprofor probeerden Nederlandse militairen tussen maart 1994 en juli 1995 de enclave Srebrenica in Bosnië-Herzegovina te beschermen. In juli 1995 liep het toenmalige Bosnisch-Servische leger, onder leiding van generaal Ratko Mladic, de enclave onder de voet.

Naar schatting 8000 moslimmannen en jongens zijn daarbij vermoord. De blauwhelmen van Dutchbat stuurden electricien Rizo Mustafic en de vader en broer van tolk Hasan Nuhanovic op 13 juli 1995 van de compound. Zij vielen in handen van de troepen van Mladic. Defensie verklaart nu: 'De Staat betreurt het dat de heer Mustafic en de heren Nuhanovic de compound hebben moeten verlaten.'

Nederland achtte zich al die jaren niet aansprakelijk voor hun dood, maar het Gerechtshof in Den Haag besloot in 2011 anders. De Staat verloor twee jaar later het cassatie-beroep bij de Hoge Raad.

De nabestaanden tijdens de rechtszaak in 2013.Beeld anp

De vader van Mustafic was elektricien bij Dutchbat en één van de drie weggestuurden. In dit artikel uit 2011 doet hij zijn verhaal.

Langslepende zaak

Het verweer van Nederland is steeds geweest dat de verantwoordelijkheid bij de Verenigde Naties lag, waar de blauwhelmen onder vielen. Dat verweer hield juridisch geen stand. Omdat Dutchbat er na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 alleen voor stond, geldt het handelen van de Nederlandse blauwhelmen als handelen van de Staat der Nederlanden. De 'effectieve controle' over Dutchbat werd vanuit Den Haag uitgeoefend.

De verwachting is niet dat de uitspraak van de Hoge Raad van twee jaar geleden nog verder reikt. Het hoogste rechtscollege benadrukte indertijd al dat het om 'deze specifieke gevallen' ging. De hoogte van de schadevergoeding wordt niet bekend gemaakt. Oud-generaal Mladic werd in 2011 gearresteerd en overdragen aan het Joegoslavië-tribunaal. Hij zit in Scheveningen in de gevangenis.

Deelnemers laten ballonnen op tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking op het Plein in Den Haag, waar de ruim 8.000 slachtoffers van de genocide in Srebrenica worden herdacht.Beeld anp

Zwitserland gaat Naser Oric uitleveren aan Bosnië

Zwitserland gaat de Bosnische oorlogscommandant Naser Oric uitleveren aan Bosnië. Dat heeft de Zwitserse justitie donderdag bekendgemaakt. Oric werd eerder deze maand gearresteerd op de luchthaven van de Zwitserse stad Bern.

Opmerkelijk is dat de Bosniër door Zwitserland werd aangehouden na een arrestatieverzoek van de Servische autoriteiten. Zowel Bosnië als Servië heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Oric werd in 2008 in hoger beroep vrijgesproken van oorlogsmisdaden door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Zijn arrestatie nu zou samenhangen met oorlogsmisdaden begaan in Srebrenica in 1992. Oric en anderen worden verdacht van de moord op negen Serviërs.

Onder overlevenden van de genocide op de moslims in Srebrenica is veel verantwoordiging ontstaan over de arrestatie van Oric. Zij beschouwen de verdediger van hun enclave als hun held.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden