Minister: Griekenland kan elders hulp vragen als EU rigide blijft

Griekenland kan ergens anders om financiële hulp vragen als de opstelling van de Europese Unie rigide blijft. Dit zei de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos op de Griekse televisie.

Minister Kammenos eind januari bij een herdenking van de Griekse slachtoffers van een confrontatie met Turkse soldaten in 1996. Beeld ap
Minister Kammenos eind januari bij een herdenking van de Griekse slachtoffers van een confrontatie met Turkse soldaten in 1996.Beeld ap

'We willen een deal. Maar als er geen deal is, en als we merken dat de opstelling van Griekenland rigide blijft en Europa wil opblazen, hebben we de verplichting over te gaan op plan B. Plan B. is om geld te krijgen uit een andere bron', zei Kammenos afgelopen nacht op de Griekse televisie. 'Het zouden de Verenigde Saten kunnen zijn, op z'n best, of Rusland, China of een ander land.'

De Britse minister van Financiën George Osborne zei gisteravond op bezoek in Turkije te vrezen dat de tweespalt tussen Griekenland en de eurozone 'helemaal verkeerd afloopt'. 'het is duidelijk dat de gevaren voor de wereldeconomie en voor de Britse economie elke dag groter worden.' Osborne zei een week geleden al dat 'de impasse in de eurozone snel de grootste bedreiging voor de wereldeconomie wordt'. Gisteren had de Britse premier David Cameron topoverleg in Londen over wat te doen staat als Griekenland noodgedwongen uit de eurozone treedt.

Ondanks de schaarse steun in Europa blijft de Griekse premier Alexis Tsipras vasthouden aan zijn radicale verkiezingsbeloften. Bij de presentatie van zijn regeerprogramma kondigde hij zondag aan de laatste lening van 7,2 miljard euro uit het Europese noodpakket en de bijbehorende hervormingsmaatregelen te weigeren.

Top

Deze week is er een Europese top waarbij Griekenland het belangrijkste onderwerp is. De Europese leiders die donderdag met Tsipras om tafel gaan, hoeven geen mildere versie van de plannen te verwachten. Hoewel het huidige financieringsprogramma op 28 februari afloopt en de Europese Centrale Bank vanaf woensdag de geldkraan dichtdraait voor Griekse banken, is de linkse leider niet van plan zijn thuis gemaakte beloften af te zwakken. 'We zullen niet met twee tongen spreken', liet hij voorafgaand aan zijn toespraak weten in een persbericht.

Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis haalden tijdens hun rondgang langs Europese leiders vorige week veel omhelzingen binnen, maar weinig bijval voor hun radicale plannen. Zelfs toen de Grieken hun roep om een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuld veranderden in een verzoek om terugbetaling gekoppeld aan de Griekse groei bleven de gezichten koel in Londen, Parijs, Rome, Brussel en Berlijn. Griekenland moet terugbetalen, is de boodschap. Aan gemaakte afspraken dien je je als Europees land te houden.

De Griekse minister Varoufakis van Financiën. Beeld epa
De Griekse minister Varoufakis van Financiën.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden