Minister Grapperhaus: maximumstraffen bedreiging fors omhoog

Met een verhoging van straffen wil minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) de volgens hem steeds heftiger wordende bedreigingen aanpakken. De maximumstraf voor bedreiging moet van twee naar drie jaar. Voor het bedreigen van publieke figuren zoals burgemeesters zou een maximumstraf van vier jaar moeten gelden.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) Beeld ANP
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid)Beeld ANP

Grapperhaus wil een wetsvoorstel hiervoor nog voor de zomer indienen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Bedreiging vormt een onmiskenbaar maatschappelijk probleem dat mij in toenemende mate zorgen baart’, schrijft Grapperhaus. ‘Niet in de minste plaats omdat ik zie dat het steeds meer heftige uitingsvormen aanneemt.’

Als voorbeelden noemt de bewindsman persoonlijke bedreigingen op sociale media, druk die op bestuurders en ambtenaren wordt uitgeoefend, boeren die worden bedreigd als zij hun schuur niet ter beschikking stellen voor wietteelt, motorbendes die caféhouders bedreigen en criminelen die Rotterdamse havenmedewerkers en vastgoedondernemers bedreigen.

Uit onderzoek zou blijken dat een kwart van de burgemeesters in Nederland te maken heeft met bedreiging. Bekend voorbeeld is Jos Wienen. De burgemeester van Haarlem wordt al sinds oktober 2018 noodgedwongen zwaar beveiligd. De aanleiding zou zijn aanpak van criminaliteit zijn.

In geval van bedreiging van een functionaris met een publieke functie kan het Openbaar Ministerie de strafeis nu al verviervoudigen. Maar daarbij moet wel de wettelijke maximumstraf voor bedreiging van twee jaar in ogenschouw genomen worden. Daarom wil Grapperhaus die bovengrens nu oprekken.

‘Ik constateer dat het huidige strafmaximum niet meer volstaat voor de ernstige, buitensporige dreigementen, die er bijvoorbeeld voor zorgden dat burgemeesters moesten onderduiken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden