Minister geeft politie nog een jaar

Ter Horst: als korpsen er niet uitkomen, dan doe ik het zelf...

den haag De gezamenlijke korpsbeheerders krijgen tot medio 2010 de tijd om het eigen vermogen van de politiekorpsen met 400 miljoen euro af te romen. Zijn de korpsbeheerders het dan nog niet onderling eens over de manier waarop, dan doet minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken het voor hen.

Dat schrijft Ter Horst woensdag in een brief aan het korpsbeheerdersberaad, waarin de burgemeesters zitten die de politiekorpsen aansturen. Ze antwoordt daarmee op een harde brief van de korpsbeheerders van een dag eerder, waarin zij afstand nemen van de minister.

De brief van Ter Horst is een concessie en een ultimatum tegelijk. Tot dusver wilde Ter Horst sowieso in hoge mate zelf bepalen hoe zou worden afgeroomd. In een brief eerder deze week schreven de korpsbeheerders aan de minister dat ze eventueel bereid zijn hypotheken te sluiten op politiepanden en dergelijke, maar dat ze vooral zelf willen kunnen bepalen hoe en waar. De minister geeft ze nu die ruimte maar stelt er een duidelijke deadline aan en schrijft het bedrag dwingend voor.

Ook stemt Ter Horst toe in een onafhankelijk onderzoek naar de personeelskosten bij de politie. Zo moet eindelijk duidelijk worden wat precies onder operationele sterkte moet worden verstaan. Dat onderzoek moet een einde maken aan het jarenlange gegoochel met cijfers over de precieze operationele sterkte van de politie. De kwestie is hoogst actueel, omdat het kabinet bezuinigingen wil doorvoeren zonder het aantal agenten op straat te verminderen.

Kan niet, zeggen de korpschefs al enige tijd. Vorige week brachten ze naar buiten dat het aantal agenten op straat na 2014 met vierduizend zal dalen.

In een brief aan Ter Horst stelden de korpsbeheerders zich dinsdag op dit punt voor het eerst onomwonden achter de scepsis van hun commissarissen. Ze schreven dat ze gezien de ontwikkelingen geen enkele garantie meer kunnen bieden dat de operationele sterkte op de lange termijn op peil blijft. Ze willen nog wel meewerken aan de zoektocht naar bezuinigingen, maar slechts onder een nadrukkelijke ‘disclaimer’.

De Nederlandse politie moet volgend jaar 148 miljoen euro inleveren. Dat bedrag loopt op tot 206 miljoen euro in 2014. De bezuinigingsoperatie is voor ongeveer tweederde het gevolg van een dure cao, die voor de politie is afgesloten.

Op de achtergrond van de onderhandelingen spelen fundamentele kwesties. De korpsbeheerders vinden dat minister Ter Horst veel te veel op hun stoel gaat zitten bij het aansturen van de politie. Dat is hún taak, vinden ze.

Maar de korpsbeheerders komen ook steeds meer klem te zitten tussen de minister, die zich dwingend opstelt, en korpschefs die zich daar steeds feller tegen verzetten.

Die korpschefs morren over de korpsbeheerders en manen hen steeds nadrukkelijker tot actie.

In hun brief van dinsdag probeerden de korpsbeheerders beide kampen te bedienen: harde taal om de korpschefs gerust te stellen, tegelijk ook handreikingen om de gesprekken met Ter Horst gaande te houden.

Grootste geschilpunt is dat Ter Horst wil dat de korpsen hun eigen vermogen aanspreken. Ze wilde er bovendien invloed op hoe dat zou gebeuren en hoe het zo verkregen geld zou worden besteed.

Dat is steeds categorisch geweigerd. De korpschefs vinden dat het ministerie uit hun kas moet blijven, de korpsbeheerders vinden dat het verdelen van rijksgeld hún taak is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden