Minister Fox verder in het nauw door strapatsen met vriend

De Britse minister van Defensie Liam Fox ontsnapte woensdag door de Kanaaltunnel voor een werkbezoek naar Frankrijk. Voor de verandering reisde de geplaagde bewindsman zonder zijn jonge vriend, 'adviseur' en regelaar Adam Werritty. In afwachting van het onderzoek naar Fox' gedrag wordt druk gespeculeerd over diens relatie met deze 34-jarige man.

LONDEN - Speelt er financieel gewin? Is het een sluwe manier van Fox om de ambtenarij te omzeilen? Of, voor de Britten de spannendste mogelijkheid, hebben ze een homoseksuele verhouding?

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat Werritty van het goede leven houdt. Net als Britse topambtenaren vliegt hij eerste klas, verblijft hij in vijfsterrenhotels en dineert hij in dure restaurants, bij voorkeur in gezelschap van zijn leermeester. Het probleem is dat Werritty geen topambtenaar is en geen duidelijke bron van inkomsten heeft. Vier jaar lang verdiende hij in totaal 100.000 euro met het leiden van The Atlantic Bridge, de denktank van Fox. Maar deze op een dekmantel gelijkende club is inmiddels opgeheven.

Een onderzoekscommissie probeert uit te zoeken hoe Werritty al die trips heeft betaald. Eén reis is in ieder geval gefinancierd door de Australische hedgefondsmiljonair Michael Hintze. Deze voormalig Goldman-Sachsbankier staat bekend om zijn filantropie en heeft onder het motto 'des te meer je geeft, des te meer je ontvangt' een kleine drie miljoen euro gedoneerd aan de Conservatieve Partij. En, zo blijkt nu, gratis kantoorruimte voor Werritty. Volgens zijn vrienden handelt Werritty niet zozeer uit financieel gewin als wel uit patriottisme en vriendschap.

Dat laatste zou aansluiten bij de politieke verklaring voor Werritty's rol. Volgens The Times probeert Fox via 'adviseur' Werritty zijn ambtenaren te omzeilen. Fox, omschreven als een combinatie tussen Dick Cheney en Dr. Strangelove, staat bekend als havik wiens neoconservatieve agenda niet populair is bij de ambtenaren op Buitenlandse Zaken en op zijn eigen departement.

Geen politiek schandaal in Engeland zonder erotisch, bij voorkeur homo-erotisch, element. Het feit dat de reislustige minister zijn werkbezoeken soms verlengde om samen met Werritty vakantie te vieren, heeft geleid tot suggesties dat er sprake is van een homoseksuele verhouding. In het verleden waren er al zulke geruchten, maar toen de katholieke politicus zes jaar geleden trouwde, leken die verleden tijd, ware het niet dat hij meer tijd lijkt door te brengen met de getuige dan met de bruid.

De geruchten omtrent Fox zijn versterkt nu bekend is geworden dat de Conservatieve perswoordvoerders op panische wijze geheim probeerde te houden dat hij, ten tijde van een inbraak, een onbekende jongeman te logeren had in zijn Londense flat. Fox heeft verklaard dat Werritty niet die jongeman was. Nauwelijks een geruststelling, voor zijn slinkende aantal politieke vrienden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden