Minister erkent falen justitie in pedofiliezaak

De Belgische minister van Justitie De Clerck heeft donderdag voor de kamercommissie toegegeven dat justitie op de hoogte was van de misdadige plannen van Dutroux, maar er niets mee gedaan heeft....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De rijkswacht van Charleroi zegt de rapporten te hebben doorgestuurd naar het parket van Luik. Het Luikse gerecht, dat belast was met het onderzoek naar de verdwijning van Julie Lejeune en Mélissa Russo, ontkent echter deze ontvangen te hebben.

In de rapporten wordt onder meer gesignaleerd dat Dutroux bezig was cellen in kelderruimtes te bouwen, met de kennelijke bedoeling om er meisjes vast te houden. De Clerck gaf in de parlementscommissie toe dat de Belgische justitie grove blunders heeft gemaakt in het onderzoek.

Alle politieke partijen eisten harde sancties tegen de verantwoordelijken. Maar de bewindsman wilde gisteren nog geen stappen ondernemen. Eerst laat De Clerck uitzoeken welke politionele en juridische diensten hebben gefaald.

Het Hof van Cassatie moet bekijken welke fouten de magistratuur heeft gemaakt. Niet alleen de werking van het parket van Luik wordt onderzocht, maar ook dat van Charleroi en Bergen. Het Comité P, een parlementaire commissie voor politiezaken, gaat de werkwijze van de politie en rijkswacht na.

De Clerck stelde zich gisteren dezelfde vragen als iedereen zich dezer dagen stelt. Waarom is het fout gegaan in het onderzoek naar de verdwijning van Julie en Mélissa? Waarom werkten de diensten langs elkaar heen, waarom kwamen belangrijke documenten niet in de juiste handen terecht, waarom informeerde men elkaar niet?

Julie en Mélissa verdwenen vorig jaar juni, toen zij samen op een viaduct over een snelweg liepen te zwaaien naar de passerende auto's. Naar nu blijkt werden ze ontvoerd door de bende van Dutroux. Al snel liet het Luikse gerecht de ouders weten dat ze de hoop moesten opgeven dat de meisjes nog in leven waren. Uit de bekentenis van Dutroux is echter gebleken dat Julie en Mélissa pas in maart stierven, van honger en ontbering.

De gruwelijke dood van de twee Waalse meisjes had wellicht voorkomen kunnen worden als het gerecht adequater en alerter had opgetreden. Vorig jaar hoorde een agent tijdens een huiszoeking bij Dutroux kindergehuil. Hij wist echter niets af van het verleden van de kinderverkrachter. Anders, zo heeft de speurder verklaard, had hij de uitleg van Dutroux ('het geween komt van mijn eigen kinderen') niet klakkeloos aangenomen.

De kamercommissie was onthutst over de slechte werking van justitie en eiste harde maatregelen om herhaling van zulke tragedies in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. De Vlaamse christen-democraat Van Parys (CVP) en de socialist Landuyt (SP) pleiten voor de instelling van een speciaal orgaan dat de werking van justitie moet controleren.

Agalev (Anders Gaan Leven) wil ook meer controle op het vermogen van verdachte personen. De groene partij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Dutroux, die officieel leefde van een uitkering, er zoveel huizen en auto's op na kon houden zonder dat dit achterdocht wekte bij officiële instanties.

Enkele parlementariërs stelden vragen over de vervroegde invrijheidstelling van Dutroux in 1992. Volgens de Vlaamse liberalen was het beleid van ex-minister Wathelet teveel gericht op de ontlasting van de overvolle gevangenissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden