Nieuwsstikstofregeling

Minister en provincie nog niet uit stikstofimpasse

Landbouwminister Schouten en de provincies zijn nog niet uit de stikstofimpasse geraakt. De vier provincies die de afgelopen dagen onder druk van boerenprotest hun strenge stikstofmaatregelen opschortten, zijn daar donderdag na een gesprek met de minister nog niet van terug gekomen. De partijen hebben zichzelf tot 1 december gegeven om op één lijn te komen.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op het Malieveld om in gesprek te gaan met boeren tijdens het landelijk boerenprotest, onder de naam #Agractie. Beeld ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op het Malieveld om in gesprek te gaan met boeren tijdens het landelijk boerenprotest, onder de naam #Agractie.Beeld ANP

Donderdagavond bleek tijdens het stikstofdebat in de Tweede Kamer dat ook binnen de coalitie nog steeds veel onenigheid heerst over een oplossing. Terwijl D66 niet pertinent tegen het gedwongen uitkopen van boeren is om de veestapel te verkleinen, sluit de VVD niet uit dat door technologische ontwikkelingen de stikstofuitstoot zelfs omlaag kan met meer dieren.

Maatregelen om de stikstof terug te dringen zijn nodig om de natuur te laten herstellen en de vergunningverlening voor met name bouwprojecten weer op gang te brengen. Die vielen stil rond kwetsbare natuurgebieden nadat de Raad van State in mei had geoordeeld dat door de Nederlandse manier van vergunningverlening te veel stikstof in de natuur terecht kan komen. Pas als stikstof aantoonbaar is gereduceerd, bijvoorbeeld door het saneren van een boerderij, mogen nieuwe stikstofuitstotende activiteiten weer worden toegestaan.

Om vergunningverlening weer mogelijk te maken, nam Schouten het advies van de stikstofcommissie onder leiding van Johan Remkes over om boeren rond kwetsbare natuur uit te kopen. De boerenwoede van afgelopen week werd gewekt door de strengere uitwerking van deze kabinetsplannen door de provincies, die als vergunningverleners de regie hebben in het terugdringen van stikstof. Bij het saneren van een boerderij willen de provincies uitgaan van het aantal dieren dat een boer op dit moment in zijn stal heeft staan, ook als de boer een stal en een vergunning heeft voor meer dieren.

‘Diefstal’

Dit rigoureus afromen van de zogeheten latente ruimte na sanering van een bedrijf, was voor boeren reden naar de provinciehuizen te trekken en gedeputeerden te betichten van ‘diefstal’. Hun bedrijven worden hierdoor immers minder waard. Onder druk van protesterende boeren trokken Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland vrijdag en maandag hun strenge plannen snel in. De provincie Groningen hield wel stand, ondanks een tractor die de deur van het provinciehuis forceerde.

Aan de strengere maatregel van de provincie en de chaos die volgde, lag mogelijk een misverstand ten grondslag tussen minister en gedeputeerden. ‘Van beide kanten hadden we echt wel dingen anders kunnen doen', zei minister Schouten in de Tweede Kamer. Op aanhoudende vragen wat precies was misgegaan, wil de minister op een later moment antwoord geven.

Na afloop van het gesprek met de minister wilde de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (CDA), in zijn hoedanigheid als voorzitter van de interprovinciale commissie Vitaal Platteland, donderdagmiddag ook niets zeggen over de mogelijke spraakverwarring die heeft geleid tot strenger beleid vanuit de provincies. ‘Ik heb in dit dossier gemerkt hoe snel uitspraken een eigen leven gaan leiden’, zegt hij. ‘Het ging in ieder geval niet over omkijken, maar over vooruitkijken. Daar zit de hele samenleving op te wachten.’

Hoeveel boeren uitkopen?

De oppositie duurt het allemaal te lang, waardoor bouwbedrijven maar in onzekerheid zitten en er nu acties dreigen vanuit die hoek. Jesse Klaver van GroenLinks wilde in de Tweede Kamer weten wat sinds de uitspraak van de Raad van State op 29 mei eigenlijk is gebeurd. ‘Waarom weten we nog niet hoeveel boeren uitgekocht kunnen worden?’ Volgens Schouten is de stikstofkwestie te ingewikkeld voor snelle oplossingen en hoopt dat ze op 1 december bekend kan maken dat alle provincies hetzelfde stikstofbeleid gaan voeren.

Ondanks de onenigheid binnen de provincies is sinds de minister begin deze maand met maatregelen kwam de vergunningverlening langzaam op gang gekomen rond de kwetsbaarste natuurgebieden. Wie kan aantonen geen extra stikstof uit te stoten of aannemelijk kan maken dat een groot project in het landsbelang is, kan een vergunning krijgen. De door boeren gewraakte 'diefstal’-maatregel, waar sommige provincies nog langer over willen nadenken, wordt pas later van kracht, omdat daarvoor de Meststoffenwet moet worden aangepast.

Meer lezen over het stikstofdebat?

Gedeputeerde Friesland: ‘We nemen een time-out, maar dat betekent niet dat boeren baas zijn’

Als een brede boer zich ermee bemoeit, begint het bestuur te wankelen

Boerenfront is lang niet zo eensgezind als het lijkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden