Minister Edith Schippers verdient een standbeeld

HOMEOPATHIE De overheid sloot jarenlang de ogen voor veel homeopathisch bedrog. Dat apothekers bereid bleken deze onzinnige middelen te verkopen, is een schande.

CEES RENCKENS

In haar overzicht over de recente ontwikkelingen rond de homeopathische zelfzorgmiddelen, schreef verslaggeefster Ellen de Visser dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) de vlag hees (Wetenschap, 30 juni). Nu fabrikant VSM de rechtszaak tegen de overheid - die fatsoenlijk bewijs eist voor de genezingsclaims van de 243 geregistreerde middelen - heeft verloren en deze middelen dus van het toneel zullen verdwijnen, gaan mijn gedachten terug naar het overheidsbeleid zoals dat sinds de opkomst van de alternatieve geneeskunde in de jaren '80 gestalte kreeg. Erg fraai was dat niet. Onze overheid kan als medeplichtige worden beschouwd aan veel homeopathisch bedrog.

Zo werden homeopathische middelen tot 1993 volledig vergoed door het ziekenfonds, waarvan de overheid het vergoedingenpakket vaststelde. Overheidsdienaren hielden feestredes bij de uitbreiding van homeopathische fabrieken als die van Vogel en VSM. Homeopaten ontvingen met regelmaat koninklijke onderscheidingen. Postbus 51 verspreidde enige tijd wervende publiciteit voor deze middelen.

Vanaf 1999 ging het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) homeopathische middelen registreren en men mocht met claims van werkzaamheid adverteren, hoewel daarvoor geen spoor van wetenschappelijk bewijs voorhanden was. Het CBG nam daartoe zelfs homeopathisch artsen in dienst. A. Vogels Aconitum D 10, te gebruiken bij 'koorts en zenuwpijn', was het eerste preparaat dat toen een dergelijke registratie verkreeg. Tot op de dag van vandaag worden deze middelen te koop aangeboden door drogisten en apotheken.

Drogisten zijn niet in hun eerste leugentje gestikt, maar dat ook apothekers bereid zijn voor een paar grijpstuivers winst deze onzinnige middelen te verstrekken is een blijvende schandvlek voor deze beroepsgroep. Hun beroepsorganisatie KNMP eist dat de apotheker zijn klant er bij het afleveren van een homeopathisch middel ongevraagd op wijst dat het om onwerkzame middelen gaat, maar geen enkele apotheker doet dat.

Dankzij minister Schippers komt er nu een eind aan deze windhandel, waarmee de bestrijders van de homeopathische kwakzalverij eindelijk de steun in de rug krijgen die wij zo lang moesten ontberen. De portemonnee en de gezondheid van de burger zijn er zeer mee gediend.

Cees Renckens

is oud-voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden