Minister Donner moet de motivatie er wel in houden

‘Wij moeten af van het automatisme dat ouder wordende werknemers steeds meer gaan verdienen. Daardoor worden ze te duur, zeker in verhouding tot hun productiviteit, die doorgaans met het naderen van de pensioenleeftijd afneemt....

Kijk eens naar onze grand old lady mevrouw Kroes van 68 jaar. Zij levert op die leeftijd een flinke prestatie. Mijn man van 62 jaar vertrekt bijna iedere ochtend om half 8 naar zijn werk (half 7 als hij op de fiets gaat) en komt pas om 7 uur ’s avonds weer thuis. En zijn prestaties zijn bovenmaats te noemen. Zelf ben ik (66) als vrijwilliger op veel fronten actief. Men is maar wat blij dat ik gratis werk lever. Donner moet de motivatie er bij ouderen wel in houden. Een vat met kennis wordt anders weggegooid.

M. van Maarschalkerwaart, Amsterdam

Zekerheid
De senatoren Frans Leijnse en Han Noten bagatelliseren het AOW-vraagstuk op een grove manier (Forum, 7 december). De essentie van Algemene Ouderdomswet is, dat het een volksverzekering is, voor iedere inwoner boven de 65 jaar, zonder voorwaarden zoals sollicitatieplicht of arbeidsverleden. Dit is de mooiste zekerheid die een beschaafde welvaartsstaat haar inwoners kan bieden.

Je kunt erover discussiëren of dat staatspensioen op 65 of 67 jaar moet ingaan. Maar die discussie mag niet versimpeld worden met argumenten die alleen maar gelden voor werknemers met veertig jaar pensioenopbouw in volledige dienstbetrekking en al die tijd verzekerd bij een en hetzelfde – solide – pensioenfonds. Het betoog van de heren gaat voorbij aan het overgrote gedeelte van de bevolking dat niet in die categorie valt: zelfstandigen, vrijeberoepsbeoefenaren, werknemers met een pensioenbreuk, parttimers, gehandicapten, langdurig werklozen en nonnen en paters.

Hennie Voortman, Gelselaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden