Minister Donner genoemd als onderkoning

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) lijkt de enige kandidaat voor de prestigieuze functie van vicepresident van de Raad van State. Dit bevestigen ingewijde bronnen. De benoeming wordt in september verwacht.


Donner zou in februari 2012 Herman Tjeenk Willink moeten opvolgen als vicepresident van de raad, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet. Donner wordt al jaren genoemd voor deze post. Hij zal in die functie ook de belangrijkste adviseur van koningin Beatrix worden, die voorzitter is van de Raad van State. De vicevoorzitter staat bekend als 'de onderkoning' van Nederland.


De opvolger van Tjeenk Willink moet drie maanden worden ingewerkt. Een benoeming zou nu slecht uitkomen omdat minister Donner zijn handen vol heeft aan grote dossiers zoals het integratiebeleid.


De wisseling van de vicepresident is omgeven met een aanzwellende geruchtenstroom. Vorig jaar werden er meer kandidaten genoemd. Die zouden nu zijn afgevallen. De kopgroep waarin Donner (62) zich bevond, bestond onder anderen uit het lid van de Raad van State Yvonne Timmerman-Buck (CDA), oud-voorzitter van de Eerste Kamer van 2003 tot 2009. In die functie was zij al adviseur van Beatrix.


Wim Deetman, de oud-burgemeester van Den Haag, werd even genoemd. Maar de CDA'er is met 66 jaar te oud voor de post. Dat geldt ook voor Rein Jan Hoekstra (nu lid van de Raad van State) die in november 70 wordt. Tot de kabinetsformatie van vorig jaar was ook oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin een kansrijke CDA'er. Hij staat bekend als een briljant jurist. Maar omdat hij een uitgesproken tegenstander is van het minderheidskabinet dat samenwerkt met de PVV, is zijn kandidatuur nu niet logisch.


Pikant is de spanning die in het vorige kabinet al ontstond tussen Donner en Hirsch Ballin. Zij vochten in de ministerraad om de positie van het beste jongetje van de klas. Daarna gingen hun politieke wegen uiteen: Donner maakte in de formatie van 2010 de pragmatische keus toch met de PVV in zee te gaan, zoals hij in 2002 met de LPF deed, voor Hirsch Ballin wogen principes zwaarder.


Ook de naam van PvdA-fractievoorzitter Job Cohen ging vorig jaar rond, maar wordt nu met klem ontkend. De sociaal-democraat heeft als oud-staatssecretaris van Justitie en ex-burgemeester van Amsterdam veel bestuurlijke ervaring. Maar de verdeling van de Haagse baantjes spreekt niet in zijn voordeel. Gerdi Verbeet, de voorzitter van de Tweede Kamer, is ook van PvdA-huize. De VVD levert sinds kort de voorzitter van de Eerste Kamer. De Haagse mores schrijven voor dat de voorzitterschappen van Tweede Kamer, senaat en Raad van State - de Hoge Colleges van Staat die koningin Beatrix adviseren - over de partijen wordt gespreid. Het CDA heeft daarom 'recht' op de raad.


Donner heeft volgens velen het gedroomde profiel voor de Raad van State. Hij is een scherp jurist en heeft een goede verstandhouding met de koningin Beatrix.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden