Minister doet concessies rond onderwijstijd

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft vandaag met een aantal toezeggingen geprobeerd een kritische Tweede Kamer te overtuigen zich achter een wetsvoorstel over de onderwijstijd te scharen.

Minister Marja Bijsterveldt. Beeld ANP

Van Bijsterveldt kondigde aan haar plannen zo aan te willen passen dat leraren 9 werkdagen krijgen die ze kunnen gebruiken voor andere taken dan lesgeven, zoals het houden van teamvergaderingen en bijscholing. Maximaal 6 daarvan moeten rondom de zomervakantie worden gepland voor het afronden en opstarten van een schooljaar.

De minister hoopt hiermee de steun van de SGP te verwerven.
Daarnaast is Van Bijsterveldt ervoor om middelbare scholen meer uren beschikbaar te stellen om extra aandacht te besteden aan excellente leerlingen of kinderen die achterlopen. Met name gedoogpartner PVV had hier op aangedrongen. Door de aanpassing blijft de urennorm voor scholen op 1040 uur gedurende de eerste 2 jaar. Later wordt dat minder.

De Tweede Kamer zei meer tijd nodig te hebben om de toezeggingen te kunnen bekijken. Het debat over de onderwijstijd wordt waarschijnlijk volgende week voortgezet.

Het wetsvoorstel van Van Bijsterveldt moet onder meer tegemoet komen aan klachten van leerlingen en ouders over de zogenoemde 'ophokuren', uren die kinderen op school moeten doorbrengen maar geen les krijgen. Daarnaast wilde de minister de zomervakantie voor leraren inkorten, om die dagen gedurende het schooljaar te kunnen gebruiken voor vergader- of studiedag. Van Bijsterveldt hoopt de werkdruk voor leraren te verminderen en minder uitval van lesuren.

Ook krijgen ouders en leerlingen wat haar betreft meer te zeggen over de kwaliteit van de lessen en over de manier waarop scholen omgaan met lesuitval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden