nieuwsreactie onderzoeksrapport

Minister Dekker: vrijheden van 21 zeden- of geweldsdelinquenten ingetrokken

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) heeft de toegekende vrijheden van 21 in klinieken geplaatste gedetineerden ingetrokken of opgeschort. Hij heeft dat uit voorzorg gedaan op basis van de concept-rapporten over het detentieverloop van Michael P., inmiddels veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Van de betrokkenen waren de dossiers niet op orde. Zo ontbrak bijvoorbeeld ‘een gestructureerde risicotaxatie’.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming reageert op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over forensische zorg en de zaak-Michael P.Beeld ANP

Dat schrijft Dekker donderdag aan de Tweede Kamer. Hij neemt de conclusies en aanbevelingen uit de vandaag verschenen rapporten over de strafgeschiedenis van Michael P. over. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Inspectie Justitie en Veiligheid, en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd werd cruciale informatie over de zedendelinquent onvoldoende gedeeld. Ook weigerde P. zelf, met een beroep op privacy, de overdracht van relevante informatie.

Dekker kondigt aan dat hij uitplaatsing vanuit de gevangenis naar een kliniek voor forensische zorg voortaan alleen mogelijk wil maken ‘als er een compleet beeld is van de risico’s’. Uit het OVV-onderzoek blijkt dat de kliniek in Den Dolder, waar P. werd geplaatst, weinig wist over zijn zedenachtergrond en daarnaar ook zelf nauwelijks onderzoek deed. Dergelijke tekortkomingen blijken structureel voor te komen.

Michael P., veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van Anne Faber, wist effectief een tbs voor een eerdere, dubbele verkrachting te ontlopen. Hij weigerde mee te werken aan observatie in het Pieter Baan Centrum. Dekker maakte al eerder bekend de problematiek van ‘de weigerende observandi’ te willen aanpakken. Het ontlopen van onderzoek noemt hij ‘zeer onwenselijk’.

In de kliniek in Den Dolder kreeg P. mede daarom ‘te snel en onvoldoende zorgvuldig’ vrijheden toegekend. Een goed zicht op reële risico’s ontbrak. De gemeente Zeist, waaronder de kliniek valt, was niet op de hoogte van de aanwezigheid van P. Daardoor was de aandacht voor de veiligheid van de samenleving ondergeschikt aan de resocialisatie van P. ‘Dat is onacceptabel’, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer, die zo snel mogelijk een debat met de minister wil.

Onderzoeksraad: veiligheid samenleving was ondergeschikt aan vrijheid moordenaar en zedendelinquent Michael P.

De overheid is tekortgeschoten bij het detentieverloop van Michael P. Er was onvoldoende zicht op de risico’s, procedures werden niet goed gevolgd en cruciale informatie werd niet volledig gedeeld, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wim Faber deed eigen onderzoek naar de moord op zijn dochter: ‘Ik zoek de pijn op die Anne heeft ervaren’

In dit interview praat Wim Faber voor het eerst over zijn zoektocht, over de verwoesting en over de raadsheer die hij – naast de dader – verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn dochter.

Wim Faber in open brief: Anne is dood door het falen van de rechtsgang

Wim Faber vindt dat zijn dochters dood het gevolg is van het ‘falen van de rechtsgang’. In een open brief in de Volkskrant, die hij schreef na eigen onderzoek, roept hij de voorzitter van het gerechtshof ter verantwoording. Het hof zou signalen over een psychische stoornis bij verdachte Michael P. hebben genegeerd en geen duidelijke motivering hebben gegeven over zijn strafvermindering in hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden