Minister Dekker in debat Robert M.: onderzoek naar scherper toezicht op gevangenen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) neemt de Penitentiaire Beginselenwet onder de loep, die regelt wat de rechten van gevangenen zijn. Hij bekijkt ook of gevangenisdirecteuren voldoende bevoegdheden hebben voor toezicht op post, telefoon en bezoek van gevangenen.

Minister Dekker van Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Foto anp

Die toezegging deed Dekker woensdag aan de Tweede Kamer in het debat over de brieven die zedendelinquent Robert M. vorig jaar stuurde naar Trouw, de Volkskrant en de raadsman van een groot aantal van zijn slachtoffers.

Dekker benadrukte wel dat de handelwijze van M. al onder de huidige regelgeving niet is toegestaan en dat onder geen enkel regime incidenten te voorkomen zijn. Hij stuurt begin volgend jaar een brief naar de Kamer, waarna verder debat over eventuele aanscherpingen kan plaatsvinden.

M. mag geen contact zoeken met de media, maar vermomde zijn schrijven aan de dagbladen als brieven aan een advocatenkantoor. Zulke post valt onder het geheime verkeer tussen raadsman en cliënt.

Verscherpt toezicht

Na ontdekking - doordat Trouw de brief retourneerde - kreeg hij daarvoor intern twee maanden verscherpt toezicht, een disciplinaire maatregel. Maar M. slaagde er daarna in meerdere keren langdurig telefonisch contact te hebben met journalisten van de Volkskrant. Ook kwamen zij een keer bij hem in de gevangenis in Vught op bezoek.

'Ik betreur het uit de grond van mijn hart dat we dit niet hebben kunnen voorkomen', zei Dekker. 'Het heeft ontbroken aan alertheid, aan een intuïtief dit-is-niet-pluis-gevoel. Dat betekent dat we moeten blijven investeren in vakmanschap en professionaliteit van gevangenispersoneel.'

Dekker zei dat gebrek aan capaciteit niet de oorzaak was dat M. ongemerkt contact kon leggen met de buitenwereld. 'Wat we in elk geval kunnen leren, is dat een verificatie van de adressen op de brieven van M. had kunnen detecteren dat hij contact zocht met de media.'


Het debat, de ouders en de krant

De Tweede Kamer wilde een debat over toezicht op Robert M. nadat bleek dat hij contact met media had.

Robert M. schreef een brief aan ouders van zijn slachtoffers. Dit is het verhaal van een vader en een moeder. Zij willen het taboe op praten over seksueel misbruik doorbreken (+).

De week van de hoofdredacteur: onze afwegingen inzake Robert M..

Meer over