NieuwsQuarantaine

Minister De Jonge zint op hardere aanpak quarantaine-overtreders

‘Coronaminister’ Hugo de Jonge onderzoekt of besmette personen die zich niet houden aan de quarantaineregels te beboeten zijn. Ook wil hij dat veiligheidsregio’s vaker gedwongen quarantaines uitvaardigen.

Charlotte Huisman en Raoul du Pré
Dat mensen in quarantaine gaan als zij besmet zijn of nauw contact hebben gehad met een besmet persoon, moet de keten van besmettingen doorbreken. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Dat mensen in quarantaine gaan als zij besmet zijn of nauw contact hebben gehad met een besmet persoon, moet de keten van besmettingen doorbreken.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het gaat om een middel dat alleen in het uiterste geval moet worden ingezet, en dient als stok achter de deur, beklemtoont De Jonge (Volksgezondheid). Ongeveer een op de tien personen met een positieve coronatest gaat toch naar buiten in de periode dat hij of zij verplicht binnen moet blijven. En 15 procent van de nauwe contacten van besmette personen, die van de GGD hebben gehoord dat zij in quarantaine moeten omdat zij mogelijk besmet zijn, volgt dit advies niet of niet geheel op. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Berenschot.

Sommige besmette personen vinden het moeilijk om in quarantaine te gaan, bijvoorbeeld vanwege inkomensverlies. Ook werkgevers klagen over de kosten van werknemers die in quarantaine moeten. Het kabinet heeft onderzocht of voor hen financiële compensatie mogelijk is. Dit blijkt volgens De Jonge praktisch onuitvoerbaar.

Ook onderzoekt de minister of het mogelijk is dwingender op te treden tegen besmette personen die quarantaine weigeren, bijvoorbeeld met een bestuurlijke boete. Dit blijkt lastig uit te voeren binnen het huidige kader. Over enkele weken verwacht de minister ‘een verkenning’ over of en hoe zo’n boete kan worden ingezet.

Mondkapjesplicht vanaf 1 november

De mondkapjesplicht die het kabinet dinsdagavond aankondigde voor alle openbare binnenruimten, gaat waarschijnlijk pas per 1 november in. Tot die tijd geldt een ‘dringend advies’. Het kabinet zou liever meer haast maken, maar het moet wachten tot de Coronawet ook in de Eerste Kamer is goedgekeurd. Dat zal pas over twee weken zover zijn.

De Coronawet voorziet niet expliciet in een mondkapjesplicht, maar biedt wel de juridische basis die het kabinet nodig heeft om een aparte ministeriële regeling te maken waarin de plicht wordt vastgelegd. Zo’n regeling is nodig omdat een verplichting een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer. Zoiets kan het kabinet niet zomaar per decreet besluiten.

De Coronawet werd dinsdag met ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Op verzoek van het kabinet begint de Eerste Kamer nu aan de behandeling: eerst met een schriftelijke vragenronde, op 26 oktober gevolgd door een debat, met een stemming op 27 oktober. In de tussentijd bereidt het kabinet de mondkapjesplicht voor. Daarover kan de Tweede Kamer dan stemmen zodra de Eerste Kamer de Coronawet heeft aangenomen. Dan zou de plicht op 1 november kunnen ingaan.

De belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen
Het kabinet kondigde dinsdag ‘stevige’ maatregelen aan voor de komende vier weken. Wat mag nog wel, en wat niet meer?

Ziekenhuisbaas: ‘Tweede golf is nijpender en zorgwekkender dan eerste golf’
De burger moet zich ernstig achter de oren krabben, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeStedenziekenhuis. Met lede ogen ziet hij het nonchalante gedrag aan van Nederlanders.

Het mondkapje verplicht? Waarschijnlijk niet voor 1 november
De mondkapjesplicht die het kabinet dinsdagavond aankondigde voor alle openbare binnenruimtes, gaat waarschijnlijk pas per 1 november in. Tot die tijd geldt een ‘dringend advies’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden