Nieuws

Minister De Jonge zegt toe nu écht de voorraden vaccins snel te laten wegprikken

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geeft toe dat hij te optimistisch is geweest over het aantal te zetten vaccinatieprikken afgelopen week. In een brief aan de Tweede Kamer belooft hij de voorraden tot een minimum te beperken.

De Jonge tijdens een werkbezoek aan de XL-vaccinatielocatie Breepark in Breda. Beeld ANP
De Jonge tijdens een werkbezoek aan de XL-vaccinatielocatie Breepark in Breda.Beeld ANP

Maandag ontstond commotie toen bleek dat het aantal gezette prikken wederom was achtergebleven bij de voorspellingen. De verwachting van het ministerie was dat vorige week ruim 400 duizend personen een vaccinatie zouden krijgen, maar het waren er slechts 280 duizend. En dat terwijl er genoeg vaccins op voorraad waren.

Minister De Jonge belooft wederom beterschap. ‘De voorraad van de verschillende vaccins prikken we weg, tot het absolute minimum, door de vaccins snel te verspreiden onder de GGD-priklocaties, huisartsen en andere instellingen.’ Daardoor bestaat wel het risico dat een afspraak voor een tweede prik moet worden uitgesteld als de leveringen achterblijven.

Om de voorraad weg te werken, wordt de levering aan GGD’s uitgebreid. Voor deze en volgende week komen in de GGD-vaccinatielocaties 118 duizend extra tijdslots voor een inenting met Pfizer. Daarvoor worden, na de 75-80 jarigen, nu ook de 73- en 74-jarigen uitgenodigd. Daarnaast ontvangen mensen van 80 tot 90 jaar die nog geen afspraak hebben gemaakt een herinneringsbrief. De voorraad Pfizer-vaccins moet zo worden teruggebracht van 426 duizend tot 143.000 aan het eind van deze week.

Lange wachttijden

Het probleem was afgelopen week dat niet alle opengezette tijdslots van AstraZeneca meteen konden worden gevuld. Dat kwam, zegt De Jonge, omdat zorgmedewerkers niet zo snel een nieuwe afspraak konden maken in hun werkrooster.

Er ontstonden lange wachttijden aan de telefoon, omdat die dagen ook een groep mobiele thuiswonende 75-79 jarigen waren uitgenodigd voor een vaccinatie. Vrijdag en zaterdag bedroeg de gemiddelde wachttijd zo’n 25 minuten, met uitschieters naar ruim een uur. ‘Dat is aanzienlijk langer dan wenselijk.’ Daarom wil De Jonge tijdens piekuren de bezetting van het callcenter vergroten.

Ingewikkelde strategie

Maar deskundigen zien ook een ander probleem. Bij onverwachte verstoringen zoals de prikstop met AstraZeneca vorige maand, wreekt zich dat het RIVM een ingewikkelde vaccinatiestrategie heeft opgetuigd. Met veel verschillende doelgroepen die elk een specifiek vaccin toebedeeld krijgen en een specifieke toediener: naast de GGD’s doen ook de huisartsen mee. Zij prikken nu de ouderen tussen de 60 en 65 jaar en mensen met morbide obesitas.

Daarbij heeft het RIVM geen lijst van personen achter de hand die op het laatste moment naar de prikstraat kunnen komen om de overgebleven tijdslots voor de vaccinaties op te vullen. Terwijl onder meer chronisch zieken en nog niet ingeënt ziekenhuispersoneel staan te trappelen om gevaccineerd te worden.

Ondanks de voortdurende tegenslagen en kritiek blijft minister De Jonge optimistisch. Komende week verwacht hij dat er tussen de 400 duizend en 500 duizend prikken worden gezet. ‘En ik ga er nog steeds vanuit dat we begin april de 3 miljoenste prik halen en in de tweede helft van april de 4 miljoenste prik’, schrijft hij de Tweede Kamer. ‘Daarbij blijven we steeds afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende vaccins en de leveringen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden