'Minister De Jager praat als een PVV'er maar handelt als D66'er'

Wat? Is minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën dan toch pro-Europees? Hij zegt zelf van wel, donderdagochtend tijdens het Kamerdebat over de eurotop later die dag. 'Welkom terug', is het onthaal van Wouter Koolmees (D66). 'Ik ben nooit weggeweest', haast de minister zich te zeggen.

De Jager gisteren na het debat.Beeld anp

Het lijkt een nieuw geluid van de bewindsman die vooral op ramkoers lag in Europa. Koolmees: 'Zijn verhaal was steeds: niet meer geld naar Griekenland, tenzij onder heel zware voorwaarden.' Begin juli pleitte De Jager ook plots voor een verplichte bijdrage van de banken en pensioenfondsen aan het reddingsfonds. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, drong juist aan op een vrijwillige inbreng om paniek bij beleggers te voorkomen.

Olifant
De oppositie zag De Jager als een olifant in de porseleinkast. Riskant, want hij is afhankelijk van oppositiepartijen als PvdA, D66 en GroenLinks. De laatste twee zijn uitgesproken pro-Europees. De bewindsman heeft ze nodig omdat hij de steun van doogpartner PVV kan vergeten. Dat realiseert De Jager (CDA) zich donderdagochtend, enkele uren voordat de eurotop begint, als geen ander.

Tijdens het debat, waarvoor de Kamerleden zijn teruggekomen van vakantie, bestrijdt hij daarom het beeld dat hij de boeman van Europa is. 'In de internationale pers staat soms dat Nederland Europa de rug toekeert. Niets daarvan is waar! Ik weiger Nederland weg te laten zetten als niet-Europees land.' Uit welbegrepen eigen belang, betoogt Kamerlid en partijgenote Elly Blanksma. 'Al degenen die sceptisch of populistisch zijn, onderschatten wat Europa doet voor de belastingbetaler: 70 procent van onze economie profiteert van Europese samenwerking.' Het zijn uitspraken die de gemiddelde PVV'er de rillingen over de rug doen lopen.

Maar PVV-Kamerlid Teun van Dijck reageert niet. Zelfs niet als De Jager hem in een venijnig slot van het debat 'duidelijk niet complimenteert met het verantwoord opstellen van de PVV'. Van Dijck ziet niets in de redding van 'het corrupte Griekenland'. De gedoogpartij steunt De Jager dus niet, maar in de aanval gaat de PVV evenmin. Althans, niet tegen het minderheidskabinet van VVD en CDA en de CDA-fractie. Het blijft bij de zoveelste oproep om geen cent meer aan de Grieken te geven.

Tot slot telt de minister zijn zegeningen: een ruime meerderheid van 104 zetels (VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SGP) steunt de Nederlandse inzet in Brussel. Het blijft een balanceeract. Zoals Koolmees de methode-De Jager samenvat: 'De minister kan niet blijven praten als een PVV'er en handelen als een D66'er.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden