Minister Croes van Aruba was 'onzorgvuldig'

Minister Croes van Vervoer en Communicatie op Aruba heeft bij de aanbesteding van vier overheidsprojecten op het eiland 'onbevoegd' en 'onzorgvuldig' gehandeld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit oordeel velt de Arubaanse Rekenkamer in een conceptrapport over de procedures rond de uitbreiding van de haven en het vliegveld, de aanschaf van een radar voor de luchthaven en het opzetten van een nieuw net voor mobiele telefonie. De Rekenkamer maakt geen melding van aanwijzingen voor strafbare feiten. Op Aruba is herhaaldelijk de suggestie geuit dat er smeergelden aan de bewindsman zijn betaald.

De navorsingen van de Arubaanse Rekenkamer zijn het resultaat van het rapport van de commissie-De Ruiter, die vorig jaar de crisis in de rechtshandhaving op het eiland onderzocht. Aanvankelijk zou de Landsrecherche de procedures nagaan, maar dat strandde op gebrek aan mankracht.

De Arubaanse Rekenkamer, die assistentie kreeg van medewerkers van de Rekenkamer in Nederland, heeft vastgesteld dat de besluitvorming voor de projecten niet deugde. 'Het proces was onvoldoende ordelijk, controleerbaar en transparant.' Adviezen van speciale commissies werden niet afgewacht of genegeerd. Beleidsplannen ontbraken. Budgetten zijn overschreden. Het parlement kreeg te weinig informatie over de projecten. Croes tekende contracten zonder daartoe bevoegd te zijn. De Rekenkamer spreekt van 'ernstige tekortkomingen die ontoelaatbare risico's inhouden'.

Volgens het rapport is er nog altijd onvoldoende inzicht in de achtergronden van de besluitvorming. Zo is er verbazing dat Croes zomaar het besluit nam een nieuw ontwerp voor de uitbreiding en renovatie van het vliegveld te laten maken, terwijl er al een schets op tafel lag. De betrokken diensten zijn niet geraadpleegd. Bij het havenproject deed de bewindsman buiten medeweten van de Aruba Ports Authority een toezegging aan een consultant voor het opstellen van een 'masterplan'. Voor de nieuwe radar was niet duidelijk aan welke eisen het apparaat moest voldoen. In strijd met de regels, verstrekte Croes persoonlijk licenties aan het consortium dat een nieuwe telecommunicatievorm op het eiland wilde introduceren.

Croes noemde gisteren in Oranjestad het rapport 'eenzijdig'. Hij betreurde het dat hij niet in een eerder stadium is geraadpleegd. Het was overigens de minister zelf die het rapport openbaar maakte. Aanvankelijk zou zijn weerwoord worden opgenomen in een definitieve versie, die pas begin volgend jaar wordt gepubliceerd. Maar Croes vond het verstandiger nu al met het concept naar buiten te komen. In december zijn er vervroegde verkiezingen op Aruba; aanhoudende geruchten over corruptie zouden zijn positie als lijsttrekker van de OLA, de Liberale Organisatie Aruba, verder kunnen ondermijnen.

Volgens Croes valt hem weinig te verwijten. Hij heeft altijd volgehouden vooral op zakelijke overwegingen zijn keuzes te hebben gemaakt. De OLA vindt het misplaatst dat alleen die projecten die onder verantwoordelijkheid van Croes vallen, op de snijtafel zijn gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden