NieuwsDuurzaamheid

Minister: boeren moeten niet zo veel mogelijk maar zo duurzaam mogelijk voedsel produceren

Minister Carola Schouten (Landbouw) gaat vijf gebieden aanwijzen waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe vormen van kringlooplandbouw. Ook gaat zij regelgeving aanpassen zodat dat reststromen uit de voedselproductie kunnen worden gebruikt als veevoer. Het gebruik van kunstmest in de landbouw zal in de toekomst worden ontmoedigd.

Een tractor bij de eerste Kwatrijnstal, een innovatieve en energieneutrale melkveestal.  Beeld ANP
Een tractor bij de eerste Kwatrijnstal, een innovatieve en energieneutrale melkveestal.Beeld ANP

Dat schrijft Schouten in haar maandag gepresenteerde visie op de kringlooplandbouw in Nederland. Volgens de minister moet de landbouw niet langer gericht zijn op het zo veel en goedkoop mogelijk produceren van voedsel, maar moeten boeren meer inzetten op een duurzaam beheer van bodem, water en natuur.

Boeren die de omslag maken naar kringlooplandbouw lopen soms tegen knellende regels aan, schrijft Schouten. Zij heeft daarom vijf gebieden aangewezen waar ruimte is om af te wijken van bestaande regelgeving. Dat zijn de Achterhoek, De Peel, Twente, Flevoland en Noord Nederland. In deze gebieden kan geëxperimenteerd worden met nieuwe teelten, precisielandbouw en het sluiten van kringlopen.

Een speciale taskforce

Schouten wil het gebruik van dierlijk mest en compost bevorderen. Daarmee zou de inzet van kunstmest kunnen worden verminderd. De minister wil ook werk maken van betere verdienmodellen voor de boer. Daarvoor wordt een speciale taskforce in het leven geroepen onder leiding van voormalig gedeputeerde van het CDA Hester Maij. Die moet nog dit jaar met een advies komen.

Een ‘Team Reststromen’ moet afspraken gaan maken met het bedrijfsleven om resten uit de voedselproductie en –consumptie beschikbaar te maken als grondstof voor diervoeding. In samenwerking met Staatsbosbeheer worden duizenden hectares pachtgronden ter beschikking gesteld van boeren die een meer natuurlijke landbouw willen bedrijven.

null Beeld

Meer over kringlooplandbouw

Voor succesvolle kringloop­landbouw moet de veestapel vrijwel gehalveerd, aldus twee Wageningse hoogleraren onlangs in hun visie op duurzame landbouw.

Met kringlooplandbouw hoopt minister Schouten de vele problemen in de sector op te lossen. Maar verwacht ze niet te veel?

Op het platteland van de Noord-Hollandse Wieringerwaard is de basis van de kringlooplandbouw al in vol bedrijf.

De Volkskrant volgde boer Gerben Engwerda en zijn vrouw Carla. Op hun Friese boerderij kwamen de verschillende problemen van de hedendaagse veehouderij samen. Uiteindelijk werd het bedrijf door een crowdfundingcampagne van de kinderen gered van de ondergang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden