Minister bekijkt uitlevering Pinochet opnieuw

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw zal het Spaanse verzoek om de uitlevering van de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet in heroverweging nemen....

Het hooggerechtshof heeft de minister daar maandag tot 15 april de tijd voor gegeven. Het hof gaf Pinochet het recht de beslissing van Straw van december, om behandeling van het uitleveringsverzoek toe te staan, aan te vechten.

De rechters stelden dat Pinochet in afwachting van de uitkomst van de beroepsprocedure onder huisarrest moet blijven.

'Ik denk niet dat het juist zou zijn Pinochet het land te laten verlaten voordat de minister de kans heeft gehad de zaak van alle kanten te bekijken', aldus rechter John Laws. De Chileense ex-dictator werd in oktober vorig jaar aangehouden nadat hij in een privékliniek was behandeld voor rugklachten.

Straws raadsman Jonathan Sumption zei dat de minister het verzoek opnieuw in overweging zal nemen. 'De minister wil de zaak weer onder de loep nemen nu de zaak zo radicaal anders is geworden.'

Het hoogste Britse rechtscollege, de Law Lords, opperde die mogelijkheid toen het afgelopen woensdag besliste dat 29 van de 32 Spaanse aanklachten op grond waarvan Pinochet op 16 oktober in Londen werd gearresteerd, ongeldig waren. De advocaten van Pinochet tekenden daarop onmiddellijk beroep aan tegen het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken.

Ook nu staan de advocaten van Pinochet erop dat de generaal ogenblikkelijk wordt vrijgelaten. 'Wij vinden dat Pinochet in de gelegenheid moet worden gesteld terug te keren naar Chili', alduas zijn advocaat Clive Nicholls.

De Law Lords beslisten vorige week dat Pinochet als voormalig staatshoofd alleen kon worden vervolgd voor misdrijven begaan tijdens de laatste twee jaren van zijn bewind, omdat een internationale conventie tegen foltering in Groot-Brittannië pas in 1988 in werking trad.

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon heeft daarop vorige week vrijdag 32 nieuwe vermeende gevallen van marteling die zijn begaan na 1988 aan zijn uitleveringsverzoek toegevoegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden