Minister bedreigt Palestijnen met 'ernstige gevolgen' voor VN-lidmaatschap

Avigdor Lieberman, de ultrarechtse minister van Buitenlandse Zaken van Israël, heeft de Palestijnen vandaag gewaarschuwd voor 'harde en ernstige gevolgen' van het aanvragen van lidmaatschap van de Verenigde Naties. De bewindsman gaf geen nadere uitleg over wat er in dat geval precies dreigt te gebeuren.

ANP/ Redactie
Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman. Beeld reuters
Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman.Beeld reuters

De Palestijnse Autoriteit heeft aangekondigd volgende week het VN-lidmaatschap aan te vragen tijdens de Algemene Vergadering van deze organisatie in New York. De Israëlische regering doet er samen met bondgenoot de Verenigde Staten alles aan om te voorkomen dat dat gebeurt.

Jeruzalem vreest onder meer dat de Palestijnen via het Internationaal Strafhof procedures willen beginnen tegen onder meer de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en tegen Israëlische militairen.

Lieberman woont zelf in zo'n volgens internationaal recht illegale nederzetting.

New York

Lieberman zal volgende week in New York het woord voeren namens Israël. Vorig jaar zei Lieberman tijdens de Algemene Vergadering dat een vredesverdrag met de Palestijnen een kwestie van decennia zou zijn. Volgens de minister waren zowel de Israëlische regering als de Palestijnen niet klaar voor vrede. Daarmee ging hij dwars in tegen eerdere uitspraken van onder anderen premier Benjamin Netanyahu.

Waarnemers verwachten dat Lieberman komende week op het VN-hoofdkwartier opnieuw stevige uitspraken zal doen tegen de Palestijnen, en dat dat slechts zal leiden tot meer steun binnen de volkerenorganisatie voor de Palestijnse zaak.

Golf van geweld

De minister nam vandaag alvast een voorschot op zijn toespraak bij de VN, door voorafgaand aan een overleg met EU-buitenlandchef Catherine Ashton over de VN-kwestie, een dreigement af te geven in cryptische bewoordingen. 'Het moment is nog niet gekomen om details te geven over wat er zal gebeuren', aldus Lieberman. Radicale kolonisten hebben al aangekondigd dat ze een eventueel Palestijns VN-lidmaatschap zullen beantwoorden met een golf van geweld tegen Palestijnen en hun eigendommen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden