Minister: Athene niet op tijd voor Spelen

De vorige week benoemde minister van Publieke Werken Vasso Papandreou heeft dinsdag verklaard dat sommige projecten voor de Olympische Spelen van 2004 niet op tijd klaar zullen zijn....

Papandreous verklaringen kwamen hard aan bij haar toehoorders, een groep hoge ambtenaren en officials van de Spelen. Zij is vooral bang dat de vertragingen zullen ontstaan door juridische acties. Vele tegenstanders van bouwprojecten schromen niet om naar de rechter te stappen om ze tegen te houden.

Behandelingen van deze rechtszaken kunnen lange tijd in beslag nemen. Dat geldt zeker voor de roeibaan bij Schinias en Marathon. Daartegen is protest aangetekend door verscheidene natuurbeschermingsorganisaties en culturele verenigingen. Zo zei Lydia Carras, bestuurslid van Elliniki Etairia, vorig jaar dat aanleg van de roeibaan niet alleen een natuurgebied bedreigt, maar ook het historische terrein waar de Slag bij Marathon tegen de Perzen zich afspeelde.

De kritiek van Papandreou is opmerkelijk omdat haar voorganger Kostas Laliotis voortdurend heeft gezegd dat alles op tijd klaar zal zijn voor de Spelen. Daar blijkt dus geen sprake van te zijn. Laliotis kreeg vorige week een andere baan: hij werd benoemd tot secretaris-generaal van de regerende Panhelleense Socialistische Partij, Pasok.

Premier Kostas Simitis bracht vorige week een aantal majeure veranderingen aan in zijn kabinet, juist met het oog op de Olympische Spelen. Simitis schoof niet alleen met een aantal ministers, hij benoemde ook zeven onderministers die zich op verscheidene departementen bezig moeten houden met de Spelen.

Voorzitster Gianna Angelopoulos-Daskalaki van het Grieks Olympisch Comité is er inmiddels ook van overtuigd dat sommige projecten niet op tijd klaar zullen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden