Minister Antillen haalt uit naar agenten

In zijn laatste week als justitieminister haalt David Dick flink uit naar het politiekorps op de Antillen. Waarom straalt het geen fatsoen uit?

De vertrekkende Antilliaanse minister van Justitie, David Dick, heeft ongekend harde kritiek geuit op het Antilliaanse politiekorps. In zijn laatste week als minister van Justitie schreef Dick vorige week een lange brief aan de leiding, waarin hij het korps ‘eens flink aan de oren’ heeft getrokken. Volgens hem weigert de korpsleiding te reageren op zijn dienstorders. Ook verwijt de minister de politie gebrek aan actie om de dienst te verbeteren.

Waarom is de noodhulpverlening nog steeds beneden peil, waarom straalt het geüniformeerde personeel geen discipline en fatsoen uit, waarom functioneert de meldkamer niet naar behoren en waarom laat de gastvrijheid van de immigratiemedewerkers op de luchthaven zoveel te wensen over?

Waar is bovendien de lang gewenste speurhondenbrigade? Die is al vier jaar geleden door Dick verordonneerd, hij had er fondsen, faciliteiten, voertuigen en training voor beschikbaar gesteld, maar er was nog steeds geen speurhond actief. Waarom moeten burgers oeverloos wachten op vergunningen, waarom werken de wijkteams niet? ‘Tot op heden zie ik geen verbetering’, aldus de minister in de brief.

Het geschut kwam voor de politievakbond NAPB deze keer uit onverwachte hoek. Anderhalf jaar geleden werd een rapport van het zelfde gehalte, opgesteld door een team van Nederlandse agenten, dat om ‘aanbevelingen’ was gevraagd, door dezelfde minister verontwaardigd van tafel geveegd. Het was toen voor hem (en voor de bond) duidelijk dat er te veel werd gevraagd van een onderbezet, onderbetaald en slecht geschoold korps.

De NAPB vraagt zich zich nu op zijn beurt af waarom na jaren van onderhandelingen de maatregelen voor het verbeteren van de positie van de agenten nog steeds niet zijn doorgevoerd. ‘Daarom is er onvrede en sociale onrust onder de leden van het politiekorps en dat draagt niet bij tot het beter functioneren ervan’, zegt de NAPB.

De brief van Dick is indirect het gevolg van druk van de Nederlandse minister van Justitie, Hirsch Ballin. Die beklemtoonde nog begin deze maand, toen hij de concept rijkswet over de politie van Curaçao en St. Maarten naar de Kamer stuurde, dat het een taak is van de nieuwe zelfstandige landen om ‘ervoor te zorgen dat ze beschikken over een volwaardig korps dat is toegerust op het vervullen van de politietaak’. Waarschijnlijk voelde Dick de hete adem van zijn Nederlandse collega en schreef hij de brief. Hirsch Ballin deed in zijn uitleg aan de Kamer een voorstel tot inrichting van de cruciale functies die op ook staan opgesomd in de brief van Dick.

Het was niet de eerste keer dat de Antilliaanse minister gepord werd door Nederland om actie te ondernemen. Dick kreeg als minister vooral kritiek te verduren op zijn gevangenisbeleid. Toen er in maart van dit jaar vijf uiterst gevaarlijke criminelen ontsnapten uit de Bon Futuro-gevangenis vroeg hij Nederland om hulp bij het bewaken en het besturen van die gevangenis. Voor Nederland ging het allang allemaal veel te langzaam.

Vakbondleider Elvis Mercelina begrijpt ook niet waarom er net nu een brandbrief moest komen, op het moment dat er in het politiekorps een groot veranderingsproces gaande is. ‘Laat ons eerst eens een keer doen wat er van ons wordt gevraagd en ga dan kijken of er al niet op die manier aan de klachten wordt gesleuteld’, stelt Marcelina voor.

Dick stelde in zijn brief dat hij binnen 24 uur daden wilde zien, maar hij is nu afgetreden als Antilliaanse landelijke minister, om een post te kunnen vervullen in het Curaçaose eilandelijke bestuur. Voor zijn opvolger, Magali Jacoba, is de toon wel gezet. De organisatie van de politiekorpsen in de nieuwe landen wordt een ‘harde dobber’, zei ze voorzichtig.

Volgens Jacoba heeft Dick ook veel goede dingen gedaan, maar heeft hij die dingen ‘onvoldoende gecommuniceerd’. Dat wil zij anders gaan doen. ‘Als mensen te weinig informatie krijgen, gaan ze zich onzeker voelen of denken dat de zaken niet goed lopen.’

De korpsleiding heeft nog niet gereageerd op de brief van Dick. Daar is men niet zo bang dat er koppen zullen rollen; er zijn geen andere voorradig om hun taak over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden