Minimumloon mag van MKB niet omlaag

Als de werkgeversorganisatie VNO-NCW blijft eisen dat het minimumloon wordt verlaagd, slagen de werkgevers er vandaag niet in met een eensluidend standpunt te komen over de lastenverlichting van 4,5 miljard gulden in 1996....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

VNO-NCW wil dat het kabinet het minimumloon verlaagt naar 70 procent van het huidige niveau, maar MKB-Nederland verzet zich daar hevig tegen. 'Het minimumloon mag niet omlaag, dat is onze benedengrens', zegt vice-voorzitter J. ten Hoopen van MKB-Nederland.

Volgens Ten Hoopen komt er geen gezamenlijke brief van de werkgevers over de lastenverlichting als VNO-NCW tornt aan het minimumloon. 'Wij kijken naar de binnenlandse koopkracht. Die mag je niet uithollen door het minimumloon te verlagen.'

VNO-NCW en MKB-Nederland doen vandaag een laatste poging om te proberen tot een eensgezind standpunt te komen over de lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Ze zijn het eens over de overhevelingstoeslag. Die moet gefaseerd worden verlaagd. Als de overhevelingstoeslag verdwijnt, levert dat volgens VNO-NCW honderdduizend nieuwe banen op.

Tegelijk moet het kabinet er voor zorgen dat de werkgeverslasten voor werknemers met een inkomen tussen het minimumloon en 120 procent daarvan lager worden. Ook dat schept banen, zeggen de werkgevers.

Maar VNO-NCW vindt dat niet ver genoeg gaan. Zij wil nu ook het minimumloon zover verlagen dat het kan concurreren met zwart werk. In de praktijk betekent dat dat het minimumloon 15 gulden per uur wordt. Dat komt overeen met een verlaging tot 70 procent van het huidige niveau.

MKB-Nederland verzet zich daartegen. Juist het midden- en kleinbedrijf kent veel bedrijven met laagbetaald werk. De organisatie wil dat het kabinet de loonkosten tussen het minimumloon en 120 procent daarvan verlaagt, maar wijst verlaging van het minimumloon zelf af. Dat kost koopkracht en leidt tot onrust in de bedrijven.

De werkgevers voelen er niets voor ook de burgers te laten profiteren van de lastenverlichting. Geld sluizen naar het bedrijfsleven is twee keer zo effectief als lastenverlichting voor burgers, rekende voorzitter A. Rinnooy Kan van VNO-NCW onlangs voor in de Volkskrant.

Volgens vice-voorzitter Ten Hoopen van MKB-Nederland is het van belang dat de werkgevers met een gezamenlijk standpunt komen: 'Ik hoop dat VNO-NCW dat ook zo ziet.'

Minister Melkert zei gisteren tijdens een bijeenkomst in Utrecht dat werkgevers en overheid voor een zware uitdaging staan. Melkert wil het geld voor de lastenverlichting bestemmen voor het scheppen van werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt. 'Het liefst zie ik op termijn de werkgeverslasten op laagbetaalde arbeid helemaal verdwijnen. Werkgevers die nu lagere loonschalen creëren, kunnen straks de lastenverlichting ten volle benutten', aldus de minister op de Nationale Bedrijven Kontaktdagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.