Minimumloon heeft zijn oude functie verloren

Een algemene verlaging van het minimumloon hoeft volgens Frits Bolkestein niet te betekenen dat mensen onder het sociaal minimum terechtkomen....

FRITS BOLKESTEIN

WAAROM de halve waarheid? De Volkskrant van afgelopen maandag (27 januari) meldde dat ik in een volgende kabinetsperiode meer mensen onder het wettelijk minimumloon wil laten werken indien het huidige kabinetsvoorstel onvoldoende soelaas biedt.

Men vergat erbij te zeggen dat ik in het televisieprogramma Buitenhof duidelijk heb aangegeven dat werken onder het minimumloon niet mag leiden tot een inkomen onder het sociaal minimum. Ik bepleit een toeslag op het loon tot zelfs boven het sociaal minimum. Die essentiële toevoeging mag niet worden genegeerd.

Hoewel er jaarlijks ruim 100.000 banen bijkomen, blijft een grote groep mensen langdurig zonder werk aan de kant staan. Het betreft hier mensen met weinig of geen opleiding en een lage productiviteit. Mensen die de aansluiting op de arbeidsmarkt definitief dreigen te verliezen. Dat is een sociale tijdbom. Wij zullen alles moeten doen om de explosie daarvan te voorkomen.

Het kabinet is hier gelukkig ook mee bezig. Bijvoorbeeld door laaggeschoolden met een zogenoemde Melkert-baan aan de slag te helpen. Dat is op zichzelf toe te juichen. Maar reguliere banen in de marktsector verdienen de voorkeur. Ook het voorstel om werkgevers toe te staan mensen gedurende twee jaar onder het minimumloon te laten werken, is een stap in de goede richting, hoewel omgeven door teveel regels. Maar een en ander is onvoldoende om langdurig werklozen voldoende perspectief op een betaalde baan te geven.

Vandaar mijn voorkeur om het minimumloon te verlagen. Het probleem is immers terug te voeren op de prijs van wat in de loop der jaren aan laaggeschoold werk is weggesaneerd. De opleiding, ervaring en productiviteit van langdurig werklozen sluiten niet aan op de hoogte van het minimumloon. Dat vormt dus een belemmering voor de buitenstaanders op de arbeidsmarkt.

Terecht stelt de WRR in zijn recente rapport Tweedeling in perspectief dat regelingen die ooit zijn ingevoerd met het oog op een adequate bescherming voor zwakkeren, nu averechts dreigen te werken en tot uitsluiting leiden. De hoogte van het minimumloon is daar een uitstekend voorbeeld van.

Een toekomstige algemene verlaging van het minimumloon zou overigens alleen voor nieuwe toetreders tot de arbeidsmarkt gelden. Bestaande rechten blijven natuurlijk onaangetast. Zoals de Volkskrant het weergaf zou mijn voorstel betekenen dat nieuwe toetreders onder het sociaal minimum zouden zakken. Dat vind ik onwenselijk. Er moet bovendien een prikkel blijven om een baan onder het minimumloon te aanvaarden. Werk moet lonen.

Vandaar mijn pleidooi om in voorkomende gevallen een toeslag tot 10 à 15 procent boven het sociaal minimum te geven. Deze toeslag kan of door de gemeentelijke sociale dienst worden gegeven of door de belastingdienst in de vorm van een negatieve inkomstenbelasting. Een systeem dat in andere landen, zoals Canada, wordt toegepast. De werkloze krijgt een baan, altijd het belangrijkste middel tot sociale integratie. En de staat bespaart op de uitkering. Wat kan daar tegen zijn?

Frits Bolkestein is voorzitter van de VVD-fractie in Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden