Minimalistisch schaakspel ontsiert topper

De kraker in Arnhem stelt als kijkspel niets voor, omdat de ploegen vastzitten in het tactisch plan van de trainers. FC Twente verliest de koppositie later op de dag aan PSV.

VAN ONZE VERSLAGGEVERWILLEM VISSERS

ARNHEM - Vitesse - FC Twente 0-0

De angst van de trainers degradeerde de topper tussen Vitesse en FC Twente tot een miezerig partijtje voetbal in de breedte. Het verlangen om mee te doen in de top van de eredivisie won ruimschoots van het streven naar amusement. Hoe kon het gedrocht anders eindigen dan in 0-0?

Het vertier bij de strijd tussen koploper FC Twente (voor de aftrap) en de nummer drie lag vooral besloten in het randgebeuren: opgewonden, wild gebarende trainers. Een adelaar, de mascotte van Vitesse, die niet vloog voor de aftrap, alsof hij al een vermoeden had van de opvoering die hem te wachten stond. Mooie spandoeken over Bony en Janssen. Het zonnetje dat het publiek nog wat warmte schonk, want het voetbal was weinig meer dan niets. Zonde van de tijd.

Zouden voetballers dat fijn vinden, zo spelen als ze deden, zoals ze moesten, vastgesjord aan door trainers gespannen touwtjes? Geen risico nemen. Constant op elkaar letten. Het record breed spelen scherper stellen, telkens weer.

Op het spandoek over Theo Janssen stond: 'Twente was nice, but Theo is back in paradise.' Voor de mens Theo mag dat waar zijn, nu Janssen na omzwervingen bij Twente en Ajax is teruggekeerd in zijn natuurlijke habitat Arnhem. Maar qua spel moet hij toch meer willen: groots en meeslepend voetballen, in plaats van de boekhouder van het elftal zijn.

Minder dan een uur voor de aftrap waagt Janssen zich nog even buiten, voor de gevel van de Gelredome, in korte broek en op slippers. Kusje voor de dochter. Slechts een enkeling kijkt naar hem. Hier is hij thuis. Tijdens het duel is hij, bij balbezit van Vitesse, vaak een soort linksachter, opdat hij vrij is om aan de bal te komen en het spel te verdelen. Tientallen passjes geeft hij, meestal traag, breed of achteruit. Af en toe ziet hij een mooie opening, dan legt hij de bal over 40 of 50 meter feilloos weg. Op deze middag van het minimalisme is het genoeg om man van de wedstrijd te worden.

Een 'schaakspel' noemt trainer Fred Rutten van Vitesse het duel, dat pas enigszins loskomt in de onderhoudende slotfase, als met name de spelers ontdekken dat trachten te winnen bij het opperwezen van de sport hoort. Rutten voegt toe dat hij weinig andere keuzes had. Twente is gevaarlijk op de tegenaanval. Zonder de wedstrijd te noemen verwijst hij naar vorig jaar, toen hij nog trainer was van PSV en Twente counterend zijn ontslag dichterbij bracht, door een 2-6 in Eindhoven.

Het is makkelijk verschuilen, deze middag. Die van Twente zeggen: ja, Vitesse speelt thuis, Vitesse moet maar aanvallen. Die van Vitesse zeggen: Twente is goed en gevaarlijk op de counter. Oppassen geblazen. En dus voelt niemand zich verplicht zorg te dragen voor een aantrekkelijk, snel duel met wisselende kansen en blijft de status quo bijna oneindig lang gehandhaafd.

Vitesse voetbalt op papier aanvallend, met Ibarra, Reis, Bony en Kakuta, maar in de praktijk heeft dat weinig te betekenen, hoewel de thuisclub iets harder zijn best doet om een doelpunt te maken, vooral in de tweede helft.

Valt er dan helemaal niets te genieten? Ja, van verdedigers als Douglas, Bengtsson en Kashia, die het bewijs leveren waarom FC Twente en Vitesse zo weinig doelpunten incasseerden: 6 en 9. Vitesse heeft iets betere kansen, in de tweede helft met name, als Michailov de doorgebroken Van Ginkel afstopt en Bony de bal verkeerd raakt. Bony, de topschutter van de eredivisie, heeft vrijwel niets in te brengen bij Douglas. Zijn dijpartijen zijn imposant, maar deze keer alleen door hun omtrek.

Twente hunkert naar de rentree van Chadli en de al langer geblesseerde Fer, twee smaakmakers. Vitesse won pas één thuisduel, van Feyenoord. Ruim 18 duizend toeschouwers zijn komen opdraven, ook al zo tegenvallend voor een club die in 2013, 2014 of 2015 kampioen wil zijn. De meningen over het aantal toeschouwers verschillen trouwens. Je kunt ook stellen dat Gelredome, gebouwd in de tijd van de grenzeloos denkende voorzitter Aalbers, eigenlijk te groot is voor Vitesse en dat Arnhem geen achterland heeft voor pakweg 25 duizend bezoekers.

FC Twente, uitgeschakeld in het bekertoernooi en bijna geëlimineerd in Europa, moet meedoen om de titel, maar ziet de eerste plaats later op de middag overgenomen door PSV. Vitesse moet ook, maar dan anders, iets minder gedwongen. Rutten, slim: 'Als we over een paar jaar echt tot de top behoren, mogen we teleurgesteld zijn. Nu speelden we toch tegen de nummer één van Nederland.'

Het is dat hij het zei, anders had niemand het geweten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden