Minima en economie gespaard bij bezuiniging

De extra bezuinigingen van het kabinet tasten noch de koopkracht van de minima noch de economische groei aan, zeggen bronnen rond het kabinet....

De koopkracht voor de meeste burgers zal door de extra bezuiniging met enkele tienden van een procent dalen. Minima met kinderen gaan er 0,2 procent op vooruit. AOW'ers zien dit jaar hun koopkracht stijgen met 0,4 tot 0,6 procent. Tweeverdieners met een inkomen van anderhalf keer modaal zijn de klos en zien hun koopkracht dalen. Dat geldt ook voor AOW'ers met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro.

In kabinetskringen wordt gesproken van een 'inflatiemeevaller'. Het Centraal Planbureau becijfert namelijk dat door supermarktoorlog het prijsniveau dit jaar met 0,3 tot 0,4 procent zal dalen. In de sommetjes van het CPB pakt een dalende inflatie positief uit voor de koopkracht. Immers, met hetzelfde geld kan in de winkel meer gekocht worden.

Zalm is er ook in geslaagd de economische groei te sparen. Voor hem en minister Brinkhorst van Economische Zaken was dit een belangrijk doel. In het bezuinigingspakket bespaart Zalm ruim twee miljard op de rijksuitgaven. Hierin zitten meevallers met de Betuwelijn, maar ook de boetes van 100 miljoen euro die de NMa heeft opgelegd vanwege de bouwfraude. Ook de beperkte prijscompensatie voor ministeries telt mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden