Mini-antenne bedreigt grote zenders

Amerikaanse zenders hebben de oorlog verklaard aan Aereo, een bedrijf dat een alternatief biedt voor de kabel. Een uitspraak van het hof kan gevolgen hebben voor Nederlandse tv-kijkers.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Technologie

Kijk vanavond nog maar eens goed naar The Transporter, The Mentalist, Castle, The Big Bang Theory en al die andere Amerikaanse series waarmee RTL, SBS en Veronica hun zendschema's opvullen. In de toekomst is er misschien geen geld meer om nieuwe afleveringen te maken. Zeggen de grote tv-netwerken in de Verenigde Staten.

De bron van deze rampspoed? Een antenne die op de top van je vinger past. Liever gezegd: honderdduizenden van deze antennetjes, waarmee het Amerikaanse bedrijf Aereo het tv-signaal van verschillende zenders uit de lucht plukt en via internet aflevert bij zijn klanten. Het is alsof je je kabel- of KPN-verbinding opzegt en voor je televisiebeelden weer op een ijzeren 'hark' vertrouwt. Maar dan een die niet op je eigen dak prijkt, maar bij Aereo in een enorme schakelkast is ondergebracht. Een antenne apart voor jou en verbonden met internet.

Hoeveel Amerikanen op deze manier tv-kijken, is onbekend. Aereo zou alleen al in New York rond de 100 duizend abonnees hebben. Oprichter Chet Kanojia zei vorig jaar dat het bedrijf al winst maakt voor het een miljoen abonnees heeft. Maar hij zei niet hoeveel klanten Aereo al heeft.

Die onbekende factor heeft de grote omroepen als CBS, ABC, Fox en NBC er niet van weerhouden om Aereo te vuur en te zwaard te bestrijden. Na een juridisch voorspel bij lagere rechtbanken komt de zaak dit jaar voor het Hooggerechtshof, dat onlangs besloot dat het geschil zijn aandacht verdient.

Aereo begon zijn dienst aan te bieden in februari 2012, vanaf 8 dollar (6 euro) per maand. Behalve dat abonnees op een pc, mobieltje of tablet live tv kunnen kijken, mogen ze ook programma's 'parkeren' om later in te halen. Het standaardpakket biedt opslagruimte voor 20 uur beeld, voor 4 dollar is er een onlineharddiskrecorder te huur met 60 uur capaciteit.

Het aanbod verschilt per regio, maar schommelt rond de dertig kanalen. Daaronder vallen zes van de grote landelijke zenders, maar ook twee kanalen voor kinderen en zes Spaanstalige omroepen. Een abonnement is streekgebonden: een Aereo-klant in Boston heeft in Baltimore 'geen ontvangst'. Aereo is in tien stedelijke gebieden verkrijgbaar.

CBS, ABC, Fox en NBC vinden dat de dwergantennes van Aereo hun bestaan ondermijnen en een inbreuk plegen op de twintig jaar oude Amerikaanse kabelwetten. Die staan elke Amerikaan wel toe om een tv-signaal voor eigen gerief uit de ether op te vangen, maar hij mag er geen 'publieke' vertoning van maken. Omdat Aereo voor elke klant een eigen antenne installeert, zegt het bedrijf netjes aan de wet te voldoen. De rechters hebben zich tot nu achter dit argument geschaard.

Voor de grote netwerken staan er miljarden op het spel. Behalve aan reclame verdienen ze met hun tv-uitzendingen door aan kabelmaatschappijen een doorgiftetarief te vragen. Deze inkomsten leveren ruim 4 miljard op van de 60 miljard dollar die de zenders in de VS in een jaar omzetten.

Twee zenders hebben gewaarschuwd dat ze hun uitzendingen via de ether zullen staken als Aereo ook bij de hoogste rechter gelijk krijgt. 'We kunnen niet met de handen over elkaar blijven zitten als iemand ons signaal steelt', zei operationeel directeur Chase Carey vorig jaar op een omroepcongres in Las Vegas. Topman Les Moonves van CBS heeft ook zulke geluiden laten horen.

57 miljoen Amerikanen ontvangen hun dagelijkse portie tv nog 'door de lucht'. Mogelijk horen die dit jaar voor de laatste keer in South Park: 'Oh my god! They killed Kenny!'

Geen Amerikaanse toestanden

Een bedrijf zoals Aereo opzetten als alternatief voor televisie via kabel, glasvezel of ADSL, heeft in Nederland geen zin. Op 10 december kwam er een einde aan de analoge tv-uitzendingen in Nederland, 55 jaar nadat het eerste officiële tv-programma werd uitgezonden, vanuit de toenmalige Studio Irene in Bussum. De enige televisie die we nu uit de lucht kunnen plukken is digitaal en wordt geleverd door KPN. De dienst Digitenne verspreidt de drie publieke landelijke zenders (Nederland 1, 2 en 3) en de regionale omroepen gratis. Het signaal van de rest van de 28 kanalen is versleuteld. Een maand- abonnement kost 12,50 euro.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden