RECEPT

Minestrone met pesto en parmaham

. Beeld Getty Images

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag minestrone met pesto en parmaham. Hoofdgerecht voor 4 personen.

De minestronesoep is natuurlijk vernoemd naar Antolino 'Gigi' Minestrone (1843-1877), een eenvoudige messenslijper die met z'n houten kar door de buitenwijken van Napels trok. Het waren pittige tijden. De messenslijperij stond destijds in Italië bekend als een zéér gevaarlijke bezigheid, niet vanwege het risico in je vingers te snijden, maar vanwege de twist die regelmatig ontstond rond de kar, omdat mensen de ander nu eenmaal graag een poot uitdraaien. Of overhoop steken, zeker in het bloeddorstige Napels.

Zo gebeurde het dat Gigi het aan de stok kreeg met Donna Lucretia della CozaMarina, een aan lager wal geraakte dame van adellijke komaf die het beknibbelen tot sport had gemaakt.Toen Gigi het versgeslepen mes niet terug wilde geven omdat la Donna weigerde te betalen, greep zij een ander mes uit de kar en achtervolgde Gigi daarmee tot op het erf van de Fafangulo's, een huidlooiersgezin aan de rand van de stad. Daar verstopte Gigi zich ijlings in de groenteton (traditionele bewaarplek voor voorgesneden groente), totdat zij hem daar vond en een emmer kokendhete bouillon (die stond om merkwaardige redenen altijd klaar) over hem heen kiepte. De soep die zo ontstond bleek heel goed te smaken, na aftrek van Gigi dan, en ze hebben er achteraf nog smakelijk om gelachen. La Donna kreeg haar mes terug en Gigi zijn centje. Claudio Fafangulo, de jongste zoon en latere chef-kok van het Savoy in Londen, had het allemaal nauwgezet gevolgd en zorgde ervoor dat minestrone de beroemdste soep uit Italië werd. Een sterk verhaal wellicht, maar zo is het gekomen.

Bereiding

Verhit een ruime sliert olie in een grote pan en fruit er eerst de ui, knoflook, bospeen en bleekselderij in. Voeg na een paar minuten de erwten, tomaat en de hele aardappel toe en schenk de bouillon in de pan. Laat koken totdat de aardappel gaar is (ongeveer 30 minuten). Vis de aardappel uit de soep, stamp 'm en roer weer door de soep. Doe de uitgelekte bonen erbij en proef of er peper of zout nodig is. Verdeel de ham over diepe borden, lepel de soep erover en garneer met pesto, basilicum en een scheutje olie.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
olijfolie
2 uien, grof gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
3 geschraapte bospenen, gehakt
3 stengels bleekselderij, zonder draden, gehakt
200 g erwten (diepvries)
3 tomaten, in stukken
1 grote aardappel, geschild
2 l groentebouillon
100 g borlottibonen (blik)
100 g cannellinibonen (blik)
100 g kikkererwten (blik)
80 g parmaham, in reepjes
4 eetl. pesto
verse basilicum, gescheurd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden