Minerva-leden in opspraak om 'nazi-kamer'

Het Leidse studentencorps Minerva heeft 'een aantal' leden de komende weken de toegang tot de sociëteit ontzegd. Die maatregel is opgelegd aan alle bewoners van Minervahuis Vliet 15 nadat bekend werd dat een studentenkamer van een eerstejaars is verbouwd tot een ruimte met nazi-elementen die doen denken aan een concentratiekamp.

Beeld uit het Minerva-huis: op een muur staat de tekst 'Arbeit macht frei' Beeld Volkskrant
Beeld uit het Minerva-huis: op een muur staat de tekst 'Arbeit macht frei'Beeld Volkskrant

In de nok van de kamer hangt een rol prikkeldraad, aan de muur hangt een geïmproviseerd hakenkruis, er is een treinspoor geschilderd en op een muur is 'Arbeit macht frei' gekladderd. Je zou anders verwachten als je de buitenkant van het pand beziet. Het grachtenpand van drie verdiepingen ligt in het centrum van de studentenstad Leiden, in een rustige zijstraat van het chique Rapenburg.

Een lid van Minerva, van wie de naam bij de redactie bekend is, noemt de actie opmerkelijk. 'We hebben juist een enorme traditie in verzet tegen onderdrukking. Dat wordt er in je eerste jaar in gehamerd.' Volgens een ander lid, die tevens anoniem wil blijven, vinden veel leden de grap 'ontzettend onsmakelijk'. Volgens deze bron moeten ouderejaars de kamer van eerstejaars die net een jaarclub hebben gevormd, traditioneel 'op een meestal leuke en ludieke manier' verbouwen. Deze actie zou daar onderdeel van zijn.

Volgens Minerva-praeses Max Grapperhaus is dit niet het geval. 'Dit is een aangelegenheid die losstaat van de vereniging.' Grapperhaus zegt dat hem de context van de actie niet bekend is. Geruchten gaan dat een van de bewoners van het huis Joods is. Grapperhaus bevestigt noch ontkent dat. 'Of er nou wel of geen Joodse jongen woont, dergelijke acties zijn ongepast en kunnen niet door de beugel', zegt hij.

Schorsing

Dat de leden niet zijn geschorst, komt omdat schorsing verloopt via het interne rechtspraakorgaan. 'Daar gaat veel tijd overheen. Het bestuur heeft alle bewoners van het huis aangegeven de komende weken niet welkom te zijn op de sociëteit.' De komende tijd wordt uitgezocht hoe de verbouwing is verlopen en welke bewoners er wel en niet bij betrokken waren.

In een interne mail aan de leden spreekt het bestuur van 'aanstootgevende beelden' die van de kamer zijn gemaakt. Die 'staan haaks op de fundamentele waarden van onze Vereniging en waar wij allen voor staan. Leden, laat dan ook voorop staan dat wij gezamenlijk geen ruimte laten voor dergelijke acties, nooit.'

Een bewoner van het huis wilde vandaag niet reageren.

Een hakenkruis aan de muur in het Minerva-huis Beeld Volkskrant
Een hakenkruis aan de muur in het Minerva-huisBeeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden