Mindstyle

De KRO noemt zichzelf geen katholieke omroepzuil meer, zij afficheert zich tegenwoordig als mindstyle-organisatie. Een beweging die over veel dingen net zo denkt als uw buurman, uw ome Gerritje en uzelf....

Toch niet? Nu, je moet de KRO eigenlijk zien als een ANWB voor de geest, met maar drie dingetjes in het wagentje van de Wegenwacht. Eerste hulp-tv ten behoeve van de 'zorgzame samenleving'. Een service-tot-aan-de-deur-pakket voor 'spiritualiteit'. En een Reis- en Kredietbrief voor permanente 'educatie'. Want onderzoek heeft uitgewezen dat een 3,5 miljoen kijkers grote mindstyle-doelgroep juist over deze grote drie onderwerpen tv-programma's van de KRO wenst te zien. En daar interactie op wil krijgen en geven.

Mocht u zich hebben afgevraagd waar de 'Held van 2003' over ging, waarin bijvoorbeeld Nederlands favoriete pastoor het in de strijd om die titel opnam tegen een troetel-allochtoon? Raadpleeg uw mindstyle en u weet het. Stem dus mee de volgende keer. Vraagt u zich net als uw ome Gerrit af hoe het zit met uw Nederland-gevoel? Dat treft, want de KRO faciliteert het contact hierover met een serie van drie tv-docu's waarin de redactie van Reporter en ook u (via enqus van het NIPO) zich buigen over zaken als 'geldt de KLM nog als onze nationale trots?', 'zijn wij eigenlijk niet een staatje van de VS?' en 'moet Nederland op de schroothoop van Europa'?

Deze week werd de eerste aflevering van deze reeks uitgezonden, ondersteund door radioprogramma's met kleine mindscapes over hetzelfde thema. Thuis zaten we met onze hele faciliteer-unit te kijken, en wat we zagen, hemeltje, we konden het niet precies benoemen, maar het leek dus wel het oude Brandpunt, of een met lichtbeelden opgeleukte Vrij Nederland-scoop van Rudie van Meurs uit de jaren zeventig.

Een hele trits kantoorvolk liet zich in het programma interviewen over wat er allemaal mis was gegaan in de ellenlange fusieperikelen-geschiedenis van de KLM, en het was om te janken zo fantasieloos als onze mind hierbij werd gescaped. Al na tien minuten zaten we de keren te tellen dat er een ficus benjaminii in beeld kwam, of een archiefopname van de Hofvijver werd getoond met (spannend!) licht in het Torentje van de premier. Dit kan niet voor mij zijn gefaciliteerd, zei ome Gerritje, zijn mindscape krabbend net achter zijn oren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden