Minderjarige kinderen van uitgezette Armeense moeder mogen voorlopig in Amersfoort blijven

De twee kinderen Howick (12) en Lili (11) van een naar Armenië uitgezette moeder, kunnen voorlopig terugkeren naar hun vertrouwde omgeving in Amersfoort. Ze mogen daar in elk geval tot mei wonen bij een gezin dat bevriend was met hun moeder. Dit heeft de familierechter in Utrecht donderdag bepaald.

Defence for Children voert actie tegen de uitzetting van Howick (12) en Lili (11) naar Armenië, 13 augustus 2017Beeld anp

Deze rechtszaak, aangespannen door de Kinderbescherming, ging nadrukkelijk niet over de vraag of de kinderen voorgoed in Nederland mogen blijven. Het ging er in deze zaak om wie voor hen zorgt, zolang die vraag niet is beantwoord. 'In het gesprek met de kinderen kwam duidelijk naar voren dat zij terug willen naar hun oude en bekende omgeving', aldus de rechter.

De kinderen leven al vanaf zeer jonge leeftijd in Nederland en zijn meerdere keren verhuisd. Hun moeder ontving in de negen jaar dat zij met hen in Nederland verbleef meerdere afwijzingen op haar vraag om een verblijfsvergunning. Al na enkele maanden in Nederland ontving ze haar eerste afwijzing, maar ze startte daarna elke mogelijke procedure om met haar kinderen in Nederland te kunnen blijven, alle zonder resultaat.

Justitie zette moeder Armina in augustus alleen uit, toen haar kinderen onvindbaar waren. Lily en Howick verbleven op een onderduikadres in Nederland. Al snel werden ze daar gevonden. Ze kwamen toen onder voogdij van stichting Nidos en woonden in een pleeggezin.

Howick in augustus 2017Beeld anp

'Zij leven in onzekerheid en het is niet duidelijk hoe hun toekomst eruit zal zien. Dat heeft een grote invloed op het welzijn en gevoel van veiligheid van de kinderen', oordeelt de rechtbank. Daarom moeten de kinderen onder toezicht worden gesteld.

De tijdelijke voogdij van Nidos wordt ingetrokken. De moeder is in Armenië goed bereikbaar en kan van daaruit, samen met Nidos die de ondertoezichtstelling zal uitvoeren, haar gezag blijven uitoefenen, aldus de rechter. De rechter vindt het niet aannemelijk dat de moeder de kinderen met behulp van haar netwerk opnieuw zal laten onderduiken.

In augustus werden diverse acties gevoerd in Amersfoort voor Howick en Lili, onder meer door hun basisschool 't Anker. De directeur van deze school zei donderdagmiddag dat ze geen contact meer had gehad met de kinderen sinds zij waren ondergedoken. Zij was er ook niet van op de hoogte dat de kinderen weer zullen terugkeren naar hun buurt in Amersfoort.

Lili in augustus 2017Beeld anp

Na uitzetting Armeense moeder van minderjarige kinderen komt kinderpardon prominenter op formatietafel
De uitzetting van een Armeense moeder uit Nederland heeft maandag voor politieke ophef gezorgd. De vrouw is door de uitzetting gescheiden van haar minderjarige kinderen Howick (12) en Lili (11). Voor de onderhandelaars over een nieuw kabinet vormt hun casus een heikele kwestie.

Waarom liep Amersfoortse burgemeester niet mee in protestmars voor Armeense kinderen Howick en Lili?
Had de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius (CDA) meer kunnen doen voor de twee kinderen Howick (12) en Lili (11), van wie de Armeense moeder Armina maandag Nederland is uitgezet? Waarom liep hij zondagmiddag niet mee in de protestmars tegen de dreigende uitzetting van deze grotendeels in Amersfoort opgegroeide kinderen?

Vijf vragen: Waarom kon een Armeens gezin negen jaar lang procederen?
Na negen jaar procederen is een Armeense moeder deze week uitgezet zonder haar kinderen. Hoe heeft deze asielaanvraag zo uit de hand kunnen lopen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden