Minderheid Kamer wil Verdonk weg
Voor de tweede keer binnen vier maanden heeft een minderheid in de Tweede Kamer het vertrouwen in minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken opgezegd....
De regeringspartijen zijn ook van mening dat Verdonk steken heeft laten vallen (zoals zij eerder ook al heeft toegegeven), maar behouden het vertrouwen in de VVD-bewindsvrouw. ‘Hier zijn geen fouten gemaakt die niet te herstellen zijn’, zei het Kamerlid Lambrechts (D66).
Haar collega Van Fessem (CDA) sprak de hoop uit dat de overplaatsing van twee leidinggevenden bij de immigratiedienst IND ‘een schokgolf’ veroorzaakt. ‘Ik ga ervan uit dat de minister zodanig is geschrokken dat zij voortaan beter zal uitkijken.’
De twee IND’ers werden overgeplaatst omdat zij niet de ‘politieke sensitiviteit’ hadden de minister te melden dat er verslagen waren gemaakt van gesprekken tussen een Syrische overheidsdelegatie en uitgeprocedeerde asielzoekers die Nederland wil terugsturen naar Syrië.
Uit die verslagen bleek dat het asielverleden van de Syriërs ter sprake is gekomen, wat gevaarlijk voor hen kan zijn als zij worden uitgezet naar hun land. De oppositie verwijt Verdonk dat zij dit aanvankelijk had ontkend.
De minister herhaalde dat zij de Kamer meteen heeft ingelicht toen zij van de gemaakte fouten op de hoogte was. Ook zei zij opnieuw dat zij ‘niet wil aftreden maar optreden’ om de eerder al door de Algemene Rekenkamer geconstateerde problemen bij de IND te lijf te gaan.
Volgens het PvdA-Kamerlid De Vries schuift Verdonk haar verantwoordelijkheid af op ambtenaren die zich niet kunnen verdedigen. ‘Ze had natuurlijk zelf de politieke sensitiviteit moeten hebben om te begrijpen dat een herhaling van de fouten in de Congo-zaak onaanvaardbaar was’, zei hij.
In die kwestie moest Verdonk ook toegeven dat zij de Kamer verkeerd had geïnformeerd. Zij had ontkend dat informatie over het asielverleden van uit te zetten Congolezen was terechtgekomen bij de autoriteiten in Congo.
Volgens Verdonk is die zaak anders omdat ten aanzien van de Syriërs ‘geen onverantwoordelijke daden door de Nederlandse overheid’ zijn gepleegd. De IND zal zoveel als mogelijk aanwezig zijn bij de presentaties van ex-asielzoekers aan de autoriteiten van hun land van herkomst, beloofde zij. De Syrische ex-asielzoekers kunnen volgens een Kamermeerderheid gewoon worden uitgezet.
Opvallend is de steun van de SGP aan de door SP en PvdA ingediende motie van afkeuring. Deze fractie steunt zelden voorstellen die ministers tot aftreden kunnen nopen. SGP’er Van der Staaij hekelde de verdediging van Verdonk dat het nog enige tijd kan duren voordat de IND op orde is.