Minder zorgpremie door lagere tarieven therapeuten

Grote verzekeraars weten de tarieven voor logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten in 2014 te bevriezen en soms fors te verlagen. De verschillen in de vergoedingen tussen grote en kleine verzekeraars lopen daardoor op. De tarieven van markgiganten als Achmea en VGZ voor logopedisten liggen tot 23 procent lager dan de vergoedingen van kleinere verzekeraars.

Beeld anp

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de tarieven voor 2014 van deze drie groepen zorgverleners.

Niet eerder sinds de invoering van de vrije markt in 2006 waren de verschillen in de vergoedingen die grote en kleine verzekeraars bieden zo groot. Patiënten profiteren van het scherpe inkoopbeleid van de grote verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk, de lage tarieven zouden daarom tot lagere zorgpremies moeten leiden.

Logopedie
In de logopedie zijn de verschillen tussen de grote en de kleine verzekeraars het grootst. Kleine verzekeraars bieden logopedisten een tarief van 38,03 euro per behandelsessie van 30 minuten. De vier grote verzekeraars - Achmea, VGZ, CZ en Menzis, samen goed voor 14,7 miljoen verzekerden - bieden de logopedisten nu tarieven tussen de 29,22 en 29,80 euro.

Op basis van de tarieven die kleine verzekeraars bieden, kunnen logopedisten die voltijds werken na aftrek van kosten een bruto jaarsalaris van 51 duizend euro verdienen, blijkt uit cijfers van KPMG. Met de tarieven die de grote verzekeraars bieden, daalt dit salaris tot 38 duizend euro bruto.

Kinderen krijgen spraakoefeningen op een logopediepraktijk in Zeist. Beeld anp
 
Als de tarieven zo dalen, hebben logopedisten te weinig geld over om van te leven. Maar als de zorgverleners zulke lage biedingen accepteren, wordt het voor ons ook onhoudbaar om die hogere tarieven te blijven betalen.
Chris Oomen, zorgverzekeraar DSW

'Te weinig'
'Als de tarieven zo dalen, hebben logopedisten te weinig geld over om van te leven', zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen van de kleine zorgverzekeraar DSW. 'Maar als de zorgverleners zulke lage biedingen accepteren, wordt het voor ons ook onhoudbaar om die hogere tarieven te blijven betalen.'

'Het is evident dat wij voor de zorg voor onze 4,2 miljoen verzekerden zo scherp mogelijk proberen in te kopen', verklaart een woordvoerder van VGZ het tarief dat de verzekeraar logopedisten biedt. 'Het is aan de aanbieder zelf of die op basis van dat tarief een contract met ons wil afsluiten.' Geen van de geraadpleegde verzekeraars wil details prijsgeven over de wijze waarop de tarieven worden vastgesteld. Deze informatie geldt als concurrentiegevoelig.

Onderhandelen
Ontevreden zorgverleners mogen in theorie onderhandelen over een hoger tarief. Maar in de praktijk is dat onmogelijk, stellen woordvoerders van de brancheverenigingen van logopedisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Fysiotherapeut aan het werk. Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden