NieuwsRIVM-cijfers

Minder ziekenhuisopnamen, dodental lijkt te stabiliseren

Het RIVM meldt 100 nieuwe ziekenhuisopnamen vanwege covid-19. Een dag eerder werden er 123 opnamen gemeld. Dit zijn alleen de patiënten waar de besmetting met het nieuwe coronavirus met een test is vastgesteld, de werkelijke aantallen zullen hoger liggen.

null Beeld Manouk van der Vorm
Beeld Manouk van der Vorm

Er zijn nu zeker 10.381 personen in Nederland opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, waarvan ruim 2.700 op de intensive care.

Het aantal Nederlandse covid-19-patiënten dat op een intensive-care afdeling ligt is nu 959. Dat zijn er 4 minder dan een dag eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen dagen was de afname groter, gemiddeld zo’n 36 per dag, maar dit hoeft niet te betekenen dat de dalende lijn niet doorzet. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt hierover: ‘De afname van vandaag is gering, maar valt binnen de normale schommelingen. We hebben geen reden om aan te nemen dat de geleidelijke daling geheel tot stilstand komt.’ Hij geeft aan dat er mogelijk ook weinig verschil is met gisteren omdat in het weekend patiënten vaak later op de dag het ziekenhuis verlaten dan door de week.

Van de patiënten die in Duitsland op een ic-afdeling liggen zijn er vier teruggeplaatst naar Nederlandse ziekenhuizen. 37 patiënten zijn nog in een Duits ziekenhuis opgenomen.

In ziekenhuizen in Brabant en Weert is het aantal opnamen de laatste dagen wel weer gestegen, dit blijkt uit cijfers van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). Met name het aantal opnamen van patiënten die verdacht worden van een besmetting, maar die (nog) niet positief getest zijn nam toe. Nadat er een week lang minder dan honderd opnamen per dag waren, meldt het NAZB voor 24 april weer zo’n 120 nieuwe patiënten, waarvan bij circa 100 een verdenking is van covid-19 maar nog geen positieve test.

Er zijn de afgelopen dag 120 nieuwe sterfgevallen gemeld door het RIVM, waarmee er nu 4.409 personen in Nederland zijn overleden aan de gevolgen van het virus. De afgelopen dagen werden er 112 en 123 sterfgevallen gemeld. Ook dit zijn alleen de positief geteste personen. Het CBS en het RIVM geven aan dat de werkelijke sterfte ongeveer twee keer zo hoog zal liggen. Bij zowel sterftes als opnamen kan er een vertraging in de meldingen zitten.

Het totaal aantal positief geteste personen is nu 37.190, 655 meer dan gisteren. Het aantal meldingen is het laagst sinds 23 maart, maar aangezien lang niet iedereen getest wordt hoeft dit niet te betekenen dat het er minder mensen besmet raken met het virus.

Hoe dodelijk is het coronavirus? Dit zeggen de cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden