Minder winst Volkswagen

Voor de zevende keer op rij heeft Volkswagen, het grootste autoconcern van Europa, een kwartaal moeten afsluiten met een winstdaling....

ANP

Volkswagen zag het nettoresultaat in de periode juli-september uitkomen op 76 miljoen euro, een vermindering van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst is een stuk lager dan de 188,5 miljoen waarop analisten hadden gerekend. Volkswagen maakte donderdag wel melding van een hogere omzet. Die steeg 0,8 procent naar 21,5 miljard euro. Ondanks de winstdaling handhaaft het het bedrijf zijn winstprognoses voor het hele jaar.

Op de beurs werden de cijfers positief ontvangen. Het aandeel Volkswagen steeg in Frankfurt ruim 1 procent. Dit jaar heeft het concern een koersdaling moeten incasseren van 21 procent. De directie is bezig met een reorganisatie die tot betere resultaten moet leiden. Er loopt een bezuinigingsoperatie van vier miljard euro. Tot eind 2005 worden er vijfduizend banen geschrapt.

De problemen van Volkswagen staan niet op zichzelf. Onlangs kondigde het Amerikaanse General Motors aan zijn personeelssterkte in Europa met eenvijfde te verminderen.

Concurrent DaimlerChrysler maakte donderdag melding van een nettowinst van 1 miljard euro, meer dan een verdubbeling en ook meer dan verwacht. De omzet ging in het derde kwartaal omhoog met 2 procent naar 34,9 miljard euro. Na publicatie van de cijfers ging op de beurs het aandeel DaimlerChrysler omlaag. Dat had vooral te maken met een lagere waardering van zakenbank Smith Barney. Zij vreest dat DaimlerChrysler meer last krijgt van concurrenten GM en Ford. Die zijn drastisch aan het saneren en vernieuwen.

Het resultaat van het Duits-Amerikaanse concern werd lange tijd gedrukt door het Amerikaanse onderdeel Chrysler, maar daar gaat het de laatste tijd weer beter mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden