Minder winkels overvallen in eerste helft 2003

In de eerste zes maanden van dit jaar vonden er 1166 overvallen plaats. Dat zijn er 166 minder dan in dezelfde periode vorig jaar, een daling van ruim 12 procent.Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Overvallen Registratie Systeem, dat de Dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) bijhoudt....

Van onze verslaggever

Als reden van de daling noemt de politie de samenwerking met het bedrijfsleven en de inzet van bovenregionale rechercheteams. Met het bedrijfsleven zijn in het Bedrijvenplatform tegen Roofovervallen maatregelen ontwikkeld om overvallers tegen te houden. Sinds oktober heeft de politie een zogeheten landelijk overvalcoördinator, die met de bedrijven gaat proberen de overvalcriminaliteit verder terug te dringen.

Winkeliers, juweliers, restauranthouders en taxichauffeurs hadden relatief minder te lijden onder overvallen. Hotels, cafés en de transportsector kregen er daarentegen meer last van.

Van de 1166 overvallen in het eerste halfjaar van 2003 slaagden er 940 en mislukten er 226. Volgens de NRI is 42 procent van de overvallen gepleegd door één dader; bij 58 procent waren er twee of meer daders. Er vielen zeven doden, onder wie een dader, en 163 mensen raakten gewond.

Het wapengebruik bij overvallen vertoont een opvallende daling, aldus de politie. In de eerste helft van 2002 werden 1609 wapens gebruikt, in dezelfde periode dit jaar waren dat er 1378. De meest gebruikte wapens waren vuurwapens en messen. Ook gebruikten overvallers spuitbussen, hamers, schroevendraaiers en scharen.

Van de 1166 gepleegde overvallen werden er tot nu toe 328 opgelost, dat is 28 procent. De politie verwacht dat dit ophelderingspercentage zal stijgen, omdat er nog opsporingsonderzoeken lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden