Minder websites in China door strenge regels

Het afgelopen jaar is het aantal Chinese websites met maar liefst 41 procent gedaald. Dat komt door de strengere regels die Peking heeft ingevoerd, aldus een onderzoek van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen.

ANP
Veel Chineze websites zijn niet toegankelijk en worden door de overheid geblokkeerd. Beeld ap
Veel Chineze websites zijn niet toegankelijk en worden door de overheid geblokkeerd.Beeld ap

In totaal waren er eind 2010 1,91 miljoen Chinese websites. De Volksrepubliek telt 457 miljoen internetters, die van de autoriteiten lang niet alles onder ogen mogen krijgen. Zo werden in 2009 duizenden sites gesloten omdat er porno op stond.

Het aantal pagina's per site is volgens het onderzoek wel toegenomen. Er kwamen in 2010 circa 60 miljard pagina's bij, een toename van ruim 78 procent. 'Dat betekent dat de inhoud sterker wordt, en het toezicht en de regels tegelijkertijd strenger worden', aldus onderzoeker Liu Ruisheng.

De Chinese autoriteiten krijgen vaak kritiek op hun internetbeleid. Peking censureert zwaar, onder meer om te zorgen dat informatie over de verboden beweging Falun Gong en de Dalai Lama niet te vinden is. Ook websites van dissidenten buiten China verdwijnen achter de zogeheten Great Firewall.

Dit voorjaar werden ook berichten over de Arabische lente geblokkeerd. De communistische leiding van het land vreest dat de betogingen in de Arabische wereld de Chinese bevolking zullen inspireren om ook de straat op te gaan.

Facebook, Twitter en YouTube zijn voor de Chinezen ook niet toegankelijk. Wel kunnen zij terecht bij de Chinese varianten van deze diensten. Die zijn echter wel allemaal gecensureerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden