Minder wapens uit Nederland

De export van wapens uit Nederland is vorig jaar gedaald tot 715 miljoen euro; het laagste niveau sinds 2004. De daling is een gevolg van de economische crisis en de Arabische Lente.

VAN ONZE VERSLAGGEVERJEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Niettemin was Nederland in 2011 verantwoordelijk voor opmerkelijke kleine exportorders zoals die naar Rwanda, en voor de doorvoer van munitie naar China en traangas naar Indonesië. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van actiegroep Campagne tegen Wapenhandel, dat de gegevens haalt uit openbare bronnen van de overheid en van het in Stockholm gevestigde onderzoeksinstituut SIPRI.

De Nederlandse export daalde waarschijnlijk omdat er weinig overtollig defensiematerieel werd verkocht en omdat er geen grote orders waren voor nieuwe marinevoertuigen. Ook moesten veel westerse regeringen bezuinigen op defensie en werden vanwege de Arabische Lente wapenleveranties aan Egypte opgeschort.

Andere opvallende exporten kregen wel een vergunning. Zo mocht een producent van kogelwerend materiaal (vermoedelijk DSM) voor 88 duizend euro bepantsering leveren voor Rwandese helikopters. Die mogen alleen worden ingezet voor VN-missies, maar dat is moeilijk te controleren.

Nederland daalde vorig jaar naar de tiende plaats van wapenexporterende landen, na een zevende en achtste plaats in 2009 en 2010. De Verenigde Staten is de belangrijkste exportbestemming met een waarde van 147 miljoen euro, waarvan 45 miljoen voor onderdelen van de Joint Strike Fighter.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden