Minder voor meer geld

Gemeenten worden verantwoordelijk voor de financiering en uitvoering van de jeugdzorg. Die valt nu grotendeels onder de provincie, maar daar komt dus verandering in. De Wet op de Jeugdzorg wordt ingetrokken en er komt een nieuwe Jeugdwet. De Wet op de Jeugdzorg heeft nog geen tien jaar bestaan.


Als je iets nieuws begint, wordt het altijd eerst slechter. Dat gold zeker voor de Wet op de Jeugdzorg. Er ging van alles mis, en dat is in een sector met kwetsbare kinderen niet acceptabel. Maar geleidelijk werd de praktijk beter. De kinderziekten - excusez le mot - verdwenen langzamerhand en er ontstond een beroepspraktijk die de toets der kritiek meestal kon doorstaan. Maar in plaats van de verbeteringen dankbaar te omarmen, komt er nu een nieuwe wet waarin alles weer op de schop gaat en deskundigheid verdwijnt. Zonde!


Nog een zorg: te vaak zeggen gemeenteambtenaren: 'Wij gaan de kinderen teruggeven aan hun ouders.' Daar zullen al die kinderen die mishandeld, verwaarloosd of misbruikt worden blij mee zijn!


De overgang gaat gepaard met een korting van 15 procent op de budgetten. Maar de uitvoeringskosten worden aanzienlijk hoger. Voorbeeld: bij de provincie Gelderland houden zich twintig ambtenaren met jeugdzorg bezig. Er zijn 56 gemeenten.Gemiddeld zal per gemeente minstens één ambtenaar zich met jeugdzorg bezighouden: een verhoging van de kosten met 180 procent, die moet komen uit dat met 15 procent gekorte budget.


Treurig!


Gert van Harten, Loenen, gepensioneerd manager van een Advies-en Meldpunt Kindermishandeling

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.