Minder vogels in de stad

VOORBURG (ANP) - Steden zijn voor veel vogels van groot belang als leefgebied. Maar de negen vogelsoorten die in de tuinvogeltellingen van 2003 tot en met 2006 het meest voorkomen in de stad, nemen als geheel in aantal af.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de stad gaat het goed met de populaties van de koolmees, de merel, de pimpelmees en de vink. Hun aantallen nemen toe of blijven stabiel. Met andere vogelsoorten gaat het minder goed. Zo neemt het aantal houtduiven, huismussen, kauwen, spreeuwen en Turkse tortels in de stad de laatste jaren af, aldus het CBS.

Huismus

Tijdens de Nationale Tuinvogel Telling, die afgelopen weekeinde plaatsvond, bleek overigens dat de huismus opnieuw de meest waargenomen vogel was. De koolmees en de merel sloten de top drie af. Vogelbescherming Nederland en de vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland (SOVON) organiseren elk jaar in de winter deze landelijke tuinvogeltelling waarbij vrijwilligers een uur lang de vogels in hun tuin tellen.

Het Broedvogelmeetnet van SOVON en CBS telt de vogels echter in het broedseizoen en geeft inzicht in langjarige ontwikkelingen. Bij deze ontwikkeling gaat het om de gemiddelde trend van de negen soorten broedvogels in het broedseizoen die in de stad in het algemeen voorkomen.

Zie ook: CBS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden